Política 24/07/2023

Què han votat els teus veïns? Els mapes de les eleccions generals a les Balears i Espanya, municipi per municipi

Els resultats revelen l'avanç del PP a l'Estat

ARA Balears
2 min

El mapa dels partits guanyadors a les eleccions generals 2023 a escala estatal per municipis permet comprovar que Catalunya i el País Basc tenen uns resultats força més diversos que a la resta d'Espanya, marcada per la disputa entre el PP i el PSOE. En tot cas, l'avenç del PP és considerable i ha fet retrocedir els socialistes en molts municipis, sobretot al sud. Però els seus 136 escons queden molt per sota de les expectatives i no arriben, sumant-hi els 33 de Vox, a la xifra màgica dels 176.

En el cas de les Balears el PP, amb José Vicente Marí com a cap de llista, s'erigeix en el guanyador de les eleccions, amb un 35% del total dels vots, i 3 escons; el segueix el PSOE, liderat per Francina Armengol, que amb un 30% del sufragi ha aconseguit millorar les previsions negatives que plantejaven les enquestes i obté 3 diputats, que és un més que el que va aconseguir a les de 2019.

L'altra notícia del vespre pel que fa a les Illes és l'entrada d'un diputat de Sumar-MÉS, la qual cosa, si es compara amb els resultats de Podem de les darreres eleccions, suposa la pèrdua d'un escó, tot i que en nombre de vots els resultats són lleugerament superiors al 2019. Sumar havia situat de cap de llista autonòmica Vicenç Vidal, de MÉS, i, per tant, per primera vegada en la història un diputat ecosobiranista de les Balears entrarà al Congrés dels Diputats després d'assolir el 16% dels sufragis.

L'altre escó que correspon a les Illes ha anat a parar a Vox –concretament a Jorge Campos–, que amb el 15% dels vots obté un diputat menys que a les generals del 2019, després de perdre poc més de 2.000 vots.

stats