Política 24/07/2023

El PP guanya les eleccions a les Balears i el PSOE millora els seus resultats del 2019 contra pronòstic

Els dos grans partits empaten a 3 diputats, mentre que Sumar-MÉS i Vox es fan amb un escó cadascun

2 min
1715229c 74af 4814 810e e71d7956b43c

PalmaAmb més del 75% escrutat, el Partit Popular, amb José Vicente Marí com a cap de llista, s'erigeix en el guanyador de les eleccions del 23-J a les Balears, amb més d'un 35% del total dels vots, i 3 escons; el segueix el PSOE, liderat per Francina Armengol, que amb un 30% del sufragi ha aconseguit millorar les previsions negatives que plantejaven les enquestes i obté 3 diputats, que és un més que el que va aconseguir a les de 2019.

Els populars han assolit 177.000 vots, el que suposa un increment de més de 75.000 sufragis, un resultat que confirma l'hegemonia popular que ja es va produir a les autonòmiques. En aquestes generals, el PP ha pujat 12 punts, i és el clar guanyador en l'àmbit balear. El PSOE ha estat sense cap dubte la sorpresa de la nit, tant a nivell estatal com autonòmic. En un context de retrocés anunciat per bona part de les enquestes, la llista d'Armengol s'ha fet amb 150.000 sufragis, gairebé un increment del 5% del nombre de vots respecte de 2019, i per aquest motiu ha assolit un escó més.

L' altra notícia del vespre pel que fa a les Balears és l'entrada d'un diputat de Sumar-MÉS, la qual cosa, si es compara amb els resultats de Podem de les darreres eleccions, suposa la pèrdua d'un escó, tot i que en nombre de vots els resultats són lleugerament superiors a 2019. La diferència és que en aquesta oportunitat, la nova formació que ha engolit Podem, Sumar, havia situat de cap de llista autonòmica a Vicenç Vidal, de MÉS, i per tant per primera vegada en la història un diputat ecosobiranista de les Illes entrarà al Congrés dels Diputats després d'assolir el 16% dels sufragis.

L'altre escó que correspon a les Illes ha anat a parar a Vox –concretament a Jorge Campos–, que amb el 15% dels vots obté un diputat menys que a les generals del 2019 després de perdre poc més de 2.000 vots.

Els diputats del PP que també s'han adjudicat un escó, a més de l'aconseguit per Marí Bosó, seran Sandra Fernández i Joan Mesquida Mayans. Pel que fal al PSOE, acompanyaran a Armengol Pepe Mercadal i Milena Herrera.

stats