ERC

La Guàrdia Civil situa Marta Rovira al capdavant de Tsunami Democràtic

Un informe del cos de l'Estat apunta que hauria fet servir el sobrenom de Matagalls

ARA
2 min
Marta Rovira en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Guàrdia Civil apunta, en un informe incorporat a la causa secreta que investiga l'Audiència Nacional, que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i altres alts càrrecs del partit estarien darrere l'impuls de Tsunami Democràtic, la plataforma independentista que després de la sentència de l'1-O van convocar mobilitzacions massives que van incloure una protesta a l'aeroport del Prat. Així es desprèn d'una informació del digital El Confidencial confirmada per Europa Press, que assegura que Rovira es comunicava amb el nom en clau de Matagalls. Aquesta investigació judicial pot dificultar el retorn de Rovira des de l'exili a Suïssa, justament quan la causa contra ella per sedició havia caigut per la reforma del Codi Penal i s'havia aplanat el seu camí de retorn a Catalunya.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va revisar el seu processament per l'1-O després de la reforma penal i va canviar l'acusació de sedició per la de desobediència, que només està penat amb la inhabilitació, obrint la porta a la possibilitat que tornés sense haver de passar per la presó. D'altra banda, el jutjat d'instrucció número 6 a càrrec de Manuel García Castellón va començar a investigar Tsunami Democràtic el 2019, amb l'objectiu d'aclarir qui hi havia al darrere i quina era la font del seu finançament. També es va posar el focus en l'aplicació mòbil que l'organització feia servir per a les seves accions de protesta. La causa és encara secreta, tot i que l'empresari Oriol Soler, un dels investigats, va posar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) per aixecar el secret de sumari.

El jutge va afegir a aquesta investigació part del cas Volhov, que investiga el presumpte desviament de fons per finançar el Procés. L'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, a qui el jutge atribueix "l'activitat de direcció i participació directa" de les accions de Tsunami Democràtic, és el nexe d'unió entre les dues investigacions. Segons Europa Press, la Guàrdia Civil va recollir converses telefòniques en què els presumptes líders de la plataforma feien servir malnoms per dificultar que fossin descoberts per la policia. A banda de Rovira, a qui anomenaven Matagalls, també parlaven de Mandela, àlies d'una altra dirigent d'ERC, Marta Molina. L'expresident Carles Puigdemont rebia el sobrenom de Pelomocho, i haurien fet reunions amb Xavier Vinyals, també investigat en el cas Volhov, i també amb Canalla, nom en clau de l'empresari Josep Campmajó. Per la seva banda, Vendrell rebia el sobrenom d'Índigo i Soler de Rigoberto. L'informe també apunta que la cita clau per a la creació del Tsunami va tenir lloc a Ginebra l'agost del 2019. A la cita, a més de Rovira, hi hauria assistit Puigdemont i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Marlaska insta a esperar la resolució judicial

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha advocat per esperar la investigació judicial en relació amb aquesta informació. En declaracions als mitjans, ha manifestat que l'autoritat judicial és qui ha de "referir o concloure el que consideri oportú o convenient sobre la base de les investigacions desenvolupades". Per tant, ha d'evitat posicionar-se sobre la qüestió.

stats