Política 25/03/2021

El govern espanyol no garanteix que les Balears siguin destinació pilot per provar el passaport sanitari

La ministra de Turisme, Reyes Maroto, diu que la previsió és que aquest certificat estigui funcionant el juny

3 min
La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, aquest dijous amb Francina Armengol

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, s'ha reunit aquest dijous a Mallorca amb representants del sector turístic. Durant la seva compareixença davant dels mitjans, Maroto ha manifestat que no pot garantir que les Balears siguin destinació pilot per provar el passaport sanitari, encara que les Illes són un referent després de treballar el pla pilot de turisme l'any passat. "No puc dir que sí o que no perquè tenim diferents propostes per plantejar els pilots. Les Balears varen presentar una proposta molt solvent l'any passat amb els corredors i compten amb el suport del sector, així que estan en condicions de presentar una proposta", ha comentat. La ministra ha indicat que "s'han de tenir en compte les altres comunitats autònomes". "Decidirem en funció dels millors projectes, i tant de bo poguéssim implementar el certificat a totes les comunitats", ha continuat, a més d'especificar que el govern espanyol treballa perquè "sigui el mateix dia a totes les autonomies".

Maroto ha defensat la necessitat de mantenir "mesures prudents" per Setmana Santa, perquè "això dona la base per a la reactivació, no només del turisme sinó també de recuperar certa normalitat", ha subratllat. "El sector turístic ha compartit amb nosaltres que hem d'anar passa a passa", ha afirmat.

Pel que fa a les vacunes, les quals seran clau per a la recuperació de la mobilitat, la ministra ha assegurat que la campanya s'intensificarà a partir d'abril, mes que serà "un punt d'inflexió". "Arribaran 5 milions de dosis de Pfizer i 5,5 milions de la vacuna de Jansen, que només requereix una dosi", ha comentat. De fet, Maroto ha explicat que el govern espanyol posarà en marxa campanyes de promoció turística a partir d'abril, a més d'una pàgina web perquè les empreses tinguin informació sobre les ajudes a les quals poden accedir.

Maroto ha insistit que es compleix el calendari de vacunació de l'executiu espanyol i que l'objectiu és haver vacunat el 70% de la població a finals d'estiu. Per a la temporada turística serà cabdal que "hi hagi entre un 30% i un 40% de la població vacunada el juny", perquè això donarà encara més seguretat a la posada en marxa del passaport sanitari, que es podria posar en marxa precisament el juny, segons ha indicat la ministra. Ara bé, aquest certificat també tindrà en compte si el titular ha passat la malaltia o si viatja amb una prova PCR negativa.

De moment, el govern espanyol "està treballant els protocols que es varen aprovar l'any passat", els quals "s'han estandarditzat a nivell ISO" –normes de l'Organisme Internacional d'Estandardització– per tal de començar la temporada estival. Mentrestant, Maroto ha fet una crida perquè "només es facin els viatges essencials i se segueixin les recomanacions sanitàries". "Es tracta de no córrer riscos quan hi hagi determinat volum de turistes, que sigui segur", ha dit.

Sobre la possibilitat de prioritzar les comunitats autònomes turístiques en el procés de vacunació, la ministra ha remarcat que això no ho decideix només el govern espanyol, sinó que hi ha "una ponència de vacunes amb molts interlocutors". "Les persones majors han estat una prioritat per la seva elevada mortalitat, però s'anirà actualitzant en funció de les necessitats". "Si hi ha canvis, és perquè hi ha arguments de fons, perquè molts col·lectius demanen vacunar-se, no només el turisme. També ho volen el comerç, el camp o el sector de la distribució. Tot arribarà", ha comentat.

Per la seva banda, la presidenta del Govern. Francina Armengol, ha destacat el treball conjunt amb el Ministeri de Turisme per la reobertura de les Balears, però també ha reclamat que, "mentre no es reactivi l'economia, es mantingui la protecció dels treballadors".

stats