Política 31/03/2022

El GOB i els veïns de Palma protesten contra les "incoherències" del PGOU quant a l'expansió urbanística

Creuen que el resultat seran barris "molt deficients" en neteja, policia de barri i equipaments esportius, entre d'altres

2 min
Imatge de la concentració

PalmaEl grup ecologista GOB i les associacions de veïns de Palma s'han concentrat aquest dijous davant l'Ajuntament de Palma per protestar contra les "incoherències" del nou Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU) quant a l'expansió urbanística de la ciutat.

"El creixement dels darrers 20 anys ens mostra la dificultat de l'Ajuntament per abastir el conjunt de la ciutat de serveis i equipaments necessaris de tota mena", ha manifestat l'agrupació en una nota de premsa. També considera que el resultat d'aquesta expansió és la consolidació de barris "molt deficients" en neteja, policia de barri, equipaments esportius, serveis socials, transport públic i manteniment en general. Per evitar-ho, creu que és necessari reduir el creixement, tant en extensió com en població, "al màxim". "Ni Palma pot créixer més ni Mallorca ho pot aguantar", ha lamentat.

Dotar "adequadament" de serveis

A més, ha reivindicat que el repte principal de l'ordenació urbanística de Palma és dotar "adequadament" de serveis, assegurar el manteniment de les zones que ja estan construïdes i impulsar la rehabilitació dels barris.

Segons el GOB, per poder dur a terme aquestes implementacions, "cal replantejar-se" els nous urbanitzables previstos en el PGOU, que abasten Son Sardina, Son Puigdorfila, Son Cladera, Son Toells, la Bonanova, Son Ximelis, el Parc Bit, Son Bordoi i Can Pastor, entre d'altres.

En aquest sentit, ha assenyalat que depèn de cada cas, ja que hi haurà zones on s'haurien de "suprimir totalment" els urbanitzables i d'altres on seria necessari plantejar-ne una reducció. "En tot cas, el que cal prioritzar és l'habitatge social i de protecció social a l'abast de la majoria social i especialment dels joves", ha subratllat.

Sobre l'expansió urbanística

Per altra banda, ha assegurat que l'expansió urbanística "tampoc soluciona el problema més greu d'accés a l'habitatge, condicionat per la incidència de l'especulació inversora que ha convertit l'habitatge en una mercaderia, molt lluny de ser un dret social”.

El GOB ha apuntat que el preu de l'habitatge "ja posa de manifest" que només està a l'abast de rendes altes o d'inversors estrangers. "De poca cosa serveix construir més si aquestes construccions ni tan sols estaran a l'abast de la joventut o de les persones que viuen d'un salari", ha criticat.

Limitar la instal·lació de negocis

L'agrupació també ha reivindicat que el que es necessita "de manera urgent" és limitar la instal·lació de negocis d'oci, especialment nocturn, a barris i zones "completament saturades", "que duen camí de convertir-se en nous espais de negoci turístic a costa d'expulsar la població resident".

A més, ha demanat que es limiti la construcció de nous centres educatius privats a zones que "ja n'estan saturades" i que "pateixen" embossos i contaminació derivada de vehicles privats. "La solució és l'escola pública de barri", creu.

stats