Política 02/06/2013

Estats petits o grans? Mas i Rull contradiuen Rajoy mentre Lucena s'apunta a la teoria del president espanyol

Tant el president de la Generalitat com el secretari d'organització de CDC repliquen al líder del PP al·legant que els països petits tenen més qualitat de vida i economies competitives. El portaveu del PSC, en canvi, està d'acord que una Catalunya independent tindria menys influència que Espanya

Ara / Agències
2 min
BONA SINTONIA Mas va combinar els missatges de fermesa amb l'elogi a Rajoy, a qui coneix des de fa 15 anys i de qui va dir que és "cordial i afable".

BarcelonaLa mida és important o no? Aquest és el debat polític del cap de setmana, arran de l'advertiment llançat aquest dissabte per Mariano Rajoy des de Sitges. Segons el president espanyol, els estats petits no compten per a res. Com que aquesta observació volia ser un avís per als independentistes catalans, aquest diumenge s'ha convertit en el tema polític del dia. I els polítics van prenent posicions: de moment, CiU s'ha mostrat en desacord amb el punt de vista de Rajoy i el PSC, d'acord.

El que diu Mas

Des de la festa de la Tamborinada, al parc de la Ciutadella de Barcelona, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha apuntat que la qualitat de vida és substancialment superior en molts països considerats petits que no pas en altres de més grans, com Espanya. "Jo crec que parlava de països petits en general. Però, què és millor, ser un país gran com Espanya amb un 27% d'atur o un país petit com Àustria amb un atur del 4%?", ha preguntat Mas. Pel president, "la dimensió d'un país potser té a veure amb el poder, però no té a veure amb si s'hi viu millor o pitjor. Hi ha països petits, molt petits, més petits que Catalunya, on la gent viu molt bé, molt millor que aquí, i també hi ha països grans que van millor que Espanya".

El que diu Rull

Poca estona abans, des de les mateixes files de CDC, el secretari d'Organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, havia advertit també que "els països europeus petits són els que tenen més qualitat de vida i economies més competitives". Rull ha criticat l'actitud del president espanyol per "fatxenda", tenint en compte que aquests països petits "estan fent un gran esforç" per ajudar Espanya a sortir de la crisi. "Aquesta Espanya gran i potent de Rajoy és la que ha de apujar els impostos i retallar pensions perquè l'hi exigeix Brussel·les", ha ironitzat el dirigent nacionalista.

El que diu Lucena

Paral·lelament, en una entrevista al canal 3/24, el portaveu parlamentari del PSC donava la raó a Rajoy en aquesta qüestió. Per Maurici Lucena, "és claríssim que els països petits tenen una influència de segona derivada". "Les grans decisions a Europa les prenen els països grans. Les decisions importants que tenen a veure amb la política econòmica, amb la seguretat, la política exterior, amb el BCE... hauríem d'assumir que hi tindríem una influència molt limitada", ha afegit.

stats