Política 12/03/2020

El govern espanyol prohibeix l'arribada de creuers als ports de l'Estat

Fins al pròxim 26 de març tampoc no hi podran arribar vaixells procedents d'Itàlia

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del port de Palma.

PalmaEl govern espanyol ha decidit prohibir l'arribada de creuers amb destinació a qualsevol dels ports de l'Estat i d'embarcacions procedents d'Itàlia amb l'objectiu d'evitar l'expansió del coronavirus a Espanya. Segons ha informat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través d'una piulada, aquesta mesura, de caràcter temporal, entrarà en vigor a partir d'aquest divendres i es mantindrà fins al 26 de març.

El Ministeri ha precisat, però, que en el cas de les embarcacions com els creuers, sí que podran arribar als ports espanyols fins diumenge i que tots els passatgers que ho desitgin podran desembarcar a Espanya, però han remarcat que un cop abandonin el creuer no hi podran tornar a embarcar.

La presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, ha celebrat la decisió del govern espanyol a la que ha qualificat d'"exercici de coherència" i ha remarcat que des de l'executiu autonòmic "hem demanat en diverses ocasions que s'aturi el transport marítim davant l'expansió de la pandèmia".

La mesura arriba després de dos dies en què creuers italians han arribat al port de Palma i els seus passatgers han visitat la ciutat durant hores, amb la qual cosa s'ha elevat el risc d'expansió de la pandèmia. La polèmica començà dimarts quan el creuer Costa Smeralda, amb capacitat per a més de 6.000 persones i que va ser bloquejat a Itàlia per un cas sospitós de coronavirus, arribà al port de Palma i els passatgers de l'embarcació visitaren la ciutat durant unes 10 hores. L'endemà de l'arribada d'aquesta embarcació, un segon creuer va amarrar al port de la capital balear procedent de Palerm (Itàlia) amb uns 3.000 passatgers que també passejaren per Palma durant hores.

Cal recordar que aquesta setmana, i davant l'expansió del coronavirus a Itàlia, 40 creuers demanaren fer escala a Palma per evitar els ports italians en els pròxims mesos. L'Autoritat Portuària de les Illes Balears assegurà que davant l'allau de sol·licituds que havia rebut n'estudiaria cada cas individualment.

Aquesta mesura és un nou cop per al sector turístic de les Illes Balears, que, després de la cancel·lació dels viatges de l'Imserso i que algunes companyies aèries decidiren suspendre alguns vols a Mallorca, asseguraren que ja donen per perduda la Setmana Santa a causa del coronavirus. L'expansió de la pandèmia ha provocat que alguns establiments turístics de les Illes s'hagin vist obligats a tancar les portes i la companyia aèria Air Europa ha anunciat aquest dijous que s'està plantejant reduir la plantilla a causa del coronavirus.

stats