Política 28/05/2023

La dreta puja als feus municipals del PSOE

El Partit Popular ha obtingut la majoria dels vots a municipis com Lloseta i Capdepera, on històricament la victòria havia estat per als socialistes

2 min
El portaveu del PSIB, Alfonso Rodríguez

PalmaPerilla la governabilitat dels socialistes en alguns dels municipis on històricament ha governat, bé sigui perquè baixa en el nombre de regidors o bé perquè la coalició dels partits de dreta podria superar-los per primera vegada.

Victòria històrica a Lloseta i Capdepera

A Lloseta, per exemple, el Partit Popular ha estat la força més votada per primera vegada en més de 30 anys. Si bé hi ha poc més de 100 vots de diferència entre el PP, que en té 892, i el PSIB, que n'ha obtingut 776, això significa 4 regidors per als populars i 3 per als socialistes. Val a dir que fa 4 anys els socialistes obtingueren el doble de regidors a Lloseta, 6, amb 1.318 vots. Per altra banda, MÉS suma un regidor més que fa 4 anys –passa de 2 a 3–, mentre que El Pi i Ara Sí n'obtenen 1. Vox té representació per primera vegada, amb 1 regidor.

També hi ha hagut victòria en nombre de vots per part dels populars a Capdepera, un altre dels feus històrics dels socialistes. Si bé la diferència entre els tres partits més votats no arriba als 200 vots i es trasllada en un triple empat a 5 regidors per al Partit Popular, el PSIB i MÉS, s'ha de recordar que el 2019 el PSIB guanyà les eleccions amb més del 43% dels vots (un total de 1.661) i 8 regidors.

Vox obté representació a Algaida

En el cas d'Algaida, si bé el PSIB guanya les eleccions, passa del 43% dels vots obtinguts el 2019 al 35% i perd un regidor: n'obté 5. El Partit Popular manté els 4 regidors amb el 29% dels vots i tampoc canvien gaire els resultats de MÉS: conserva els 3 regidors amb prop del 24% dels vots. Per primera vegada, però, Vox obté representació a l'Ajuntament: amb el 9% dels vots, aconsegueix un regidor.

Possibilitat de pacte a Calvià

I si bé el PSIB augmenta amb un regidor la seva representació a l'Ajuntament de Calvià, on n'aconsegueix 11 amb el 37,88% dels vots, el pacte entre el Partit Popular, amb 9 regidors, i Vox, amb 5, aconseguiria la majoria absoluta. En nombre de vots, de fet, a Calvià el PSIB n'ha perdut 260, mentre que els populars n'han obtingut 1.215 més que en les eleccions del 2019. Pel que fa a Vox, ha obtingut 2.811 vots, mentre que fa 4 anys n'aconseguí 1.705: és a dir, n'han guanyat 1.106 més que el 2019. Ciutadans i Podem, que tragueren 2 regidors cadascun a les eleccions anteriors, no han obtingut representació.

stats