Política 24/03/2023

Cladera assegura que eliminarà les 13.000 places turístiques de Mallorca que resten a la borsa

La presidenta del Consell ha anunciat que la mesura "ja està inclosa en la modificació del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics" que es preveu aprovar a l'abril

2 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant la compareixença a la comissió parlamentària europea.

PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha assegurat aquest divendres que la institució insular està treballant per eliminar les 13.000 places turístiques –tant hoteleres com de lloguer– que resten a la borsa d'allotjaments, segons ha informat Europa Press. La mesura està inclosa en la nova Llei de turisme, que bloqueja totes les places que falten per arribar al màxim establert en el Pla d'Intervenció en l'Àmbit Turístic (PIAT).

De fet, la llei possibilita als consells insulars revisar el nombre d'aquestes places i decidir si es recuperen, per ser atorgades, o si s’extingeixen definitivament. La suspensió, ha explicat la presidenta, quedarà a l'espera de l'aprovació del PIAT, prevista per a l'abril. L'aposta del Consell de Mallorca en matèria turística és "l'equilibri entre territori, turisme i societat", i que "preval la qualitat enfront del volum", ha assegurat la presidenta.

A diferència de la recomanació de la Comissió Balear de Medi Ambient (CMAIB), que aposta únicament per eliminar les places de les zones madures, la presidenta insular ha anunciat que la mesura afectarà tota l'illa. Cladera ha argumentat que el Consell va "més enllà d'aquestes recomanacions" i que, a través dels instruments de què disposa sobre la base de les seves competències en matèria d'ordenació turística, "s'està treballant en l'eliminació de la borsa de places a tot Mallorca".

Aquesta posició no sorprèn, atès que des de l'equip de govern del Consell ja s'havia anunciat que amb l'aprovació del PIAT s'apostaria pel decreixement. De fet, la institució insular ja va anunciar a l'octubre del 2022 que faria aquesta revisió del pla amb la intenció d'eliminar places.

Reaccions

El Partit Popular ha mostrat desacord amb la decisió. El president del PP de Mallorca, Llorenç Galmés, ha acusat el PSIB i MÉS de "jugar amb el principal sector econòmic de l'illa per interès electoral". Segons ha assenyalat la formació en una nota de premsa, Galmés ha recordat que totes les formacions d'esquerres "varen aprovar el 2017 un límit de places fixat en base a uns criteris tècnics i objectius", mentre que ara n'anuncien l'eliminació "a un mes de les eleccions i sense aportar cap estudi, informe o cap dada objectiva que ho justifiqui". Els populars consideren que la decisió "ataca la seguretat jurídica, la lliure competència i la generació d'oportunitats".

Cal recordar que la formació de dretes, a principis de març, va presentar una moció al ple del Consell de Mallorca que instava la institució a mantenir les places en comptes d'eliminar les que quedaven per atorgar: "Amb la meitat de turistes, el PIB cauria un 40%. Teniu afany de carregar-vos el sector", va entimar la consellera Raquel Sánchez (PP), que va defensar la proposta.

stats