Pla Territorial Insular
Societat 24/03/2023

Medi Ambient avisa el Consell de Mallorca que no pot autoritzar més places turístiques

La modificació inclou la reducció de 450 hectàrees del creixement urbanístic de l'illa

ARA Balears
2 min
S'Arenal. / ARA BALEARS

PalmaLa Comissió Balear de Medi Ambient ha emès un informe favorable sobre a la tercera modificació del Pla Territorial de Mallorca (PTI). Així i tot, ha recordat al Consell que no pot aprovar la concessió de noves places hoteleres i de lloguer turístic en les zones turístiques madures: Platja de Palma, Palmanova, Magaluf, Santa Ponça i l’Arenal de Llucmajor. Concretament, es redueix en 450 hectàrees el creixement urbanístic de l'illa previst per a la dècada vinent i es desclassificaran 700 hectàrees de sòl urbanitzable per convertir-les en sòl rústic.

Medi Ambient no va posar objeccions a aquesta operació, ja que, entre altres coses, ve arran d'un decret del Govern. No obstant això, l'organisme avisa la institució insular per no haver aplicat mesures restrictives al creixement turístic en aquestes zones. La Comissió Balear de Medi Ambient considera que, precisament per la seva condició de zones saturades, no poden permetre's més càrrega humana, ja que suposa l'increment del consum d'aigua i un major consum energètic i provoca problemes de mobilitat en les carreteres.

Cal recordar que l'abril de l'any 2019 el Consell de Mallorca va dur a la Comissió Balear de Medi Ambient l'avaluació ambiental del Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics per poder zonificar i posar ordre en el lloguer turístic a les diferents zones urbanes de l'illa. L'organisme, presidit en aquells dies per Antoni Alorda, va aprovar l'instrument però li va posar tota una sèrie de dures prescripcions relacionades amb el creixement urbanístic en aquestes zones saturades.

La principal era la suspensió de l'atorgament de noves places, tant hoteleres com de lloguer turístic. Malgrat tot, el Consell no ho va incloure i en el seu lloc van representar gràficament que quedaven prohibits nous creixements de sòl turístic. Medi Ambient li va contestar en el seu moment que aquesta no era la prescripció que havia especificat i que es referia a l'increment de places turístiques. Ara, el ple de la Comissió, presidit per Catalina Inès Perelló, ha recordat a la institució insular el seu incompliment.

Per altra banda, la Comissió també ha informat favorablement el document de revisió del Pla Territorial Insular (PTI) de Menorca. Es tracta del darrer tràmit abans de l'aprovació definitiva del document per part de la màxima institució menorquina. L'organisme ha avalat per unanimitat l'informe i s'està a l'espera de rebre un darrer informe de Demarcació de Costes, el qual es preveu que sigui emès aviat. Amb tot, el Departament d'Ordenació del Territori i l'equip redactor treballa per incorporar les observacions rebudes per part de les altres administracions consultades, per acabar la tramitació de la revisió del PTI i aprovar definitivament el document en el ple del Consell.

stats