Turisme
Societat 09/03/2023

La limitació de les places turístiques a Mallorca eclipsa el debat al Consell

El PP insta a mantenir les que hi ha al PIAT, mentre que l'equip de govern parla de "decréixer"

2 min
Cartell d'Estades Turístiques Vacacionals (ETV).

PalmaEl Partit Popular ha presentat una moció que, tot i no haver estat aprovada, ha posat el límit de les places turístiques en el centre del debat del ple del Consell de Mallorca d'aquest dijous. Els populars han instat a mantenir les places turístiques actuals en comptes de reduir-les tal com es preveu fer amb la modificació del Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics de Mallorca (PIAT): "Amb la meitat de turistes, el PIB cauria un 40%. Teniu afany de carregar-vos el sector", ha assegurat la consellera Raquel Sánchez (PP), que ha defensat la proposta.

La recentment aprovada Llei de turisme bloqueja totes les places que falten per arribar al màxim establert en el PIAT i possibilita als consells insulars revisar aquesta mesura i decidir si aquestes places es recuperen de nou o s’extingeixen definitivament. "El Govern ha envaït les competències del Consell", ha assegurat Sánchez. En aquest sentit, el Consell de Mallorca va anunciar a l'octubre del 2022 que faria aquesta revisió del pla amb la intenció d'eliminar places.

La consellera del PP ha reconegut que "no pot haver-hi un creixement il·limitat", però ha defensat que "amb el PIAT, aprovat fa només dos anys, ja s'havia establert com créixer". La popular ha acusat al Govern de "cedir davant els seus socis turistofòbics" i de generar "inseguretat jurídica canviant la normativa tan sovint".

Per la seva banda, el conseller de Turisme, Andreu Serra, ha replicat que "el decreixement no és un debat que hàgim de fer els politics, té una base científica" i ha demanat al PP que "vagi de la mà del sector i no quedi en arguments dels anys 90". En la seva darrera intervenció, Serra ha assegurat que la modificació puntual d'un punt del pla no li lleva credibilitat: "El PIAT ha servit per a moltes coses i per fer molta feina", alhora que ha carregat contra el Consell d'Eivissa (PP) per no tenir-lo aprovat.

stats