Política 27/03/2021

El Consell Consultiu avala el recurs d'inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l'Estat

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca s'han mostrat satisfets i han afirmat que el dictamen constata que el govern espanyol ha de compensar el factor d’insularitat

ARA Balears
2 min
Diputats d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca davant del Parlament.

PalmaEl Consell Consultiu ha avalat el recurs d'inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), segons han informat El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca en un comunicat conjunt. Les tres formacions asseguren que el dictamen que es presentarà al Parlament constata la legalitat d'aquest recurs i confirma que l'Estat ha de compensar el factor d'insularitat, que està previst en el Reial Decret Llei 4/2019 del Règim Especial de les Illes Balears.

Segons han explicat, "el Consultiu coincideix amb els arguments defensats que la Constitució i l’Estatut són normes jurídiques d’obligat compliment i no declaracions d’intencions i que l'Estat no pot no complir les lleis".

Tant El Pi com MÉS s'han mostrat satisfets per aquest aval. El diputat d'El Pi Josep Melià ha afirmat que "el consultiu referma la nostra tesi de l'omissió, tot i que el PSOE i Podem ens varen acusar que no assenyalàvem el precepte o preceptes dels pressupostos que consideràvem inconstitucionals".

Per part seva, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que no hi ha "cap dubte legal que avali la presentació del recurs". Així mateix, Ensenyat ha assegurat que "tot i els intents per desacreditar aquesta iniciativa, el Consultiu avala per unanimitat que el recurs és procedent" i se certifica que "el REB forma part del bloc constitucional i, per tant, és un reconeixement clar del factor insular i de la seva compensació per part de l'Estat".

Seguint la mateixa línia, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha indicat que "el Consell Consultiu planteja que la problemàtica de la insularitat rebi una protecció especial per part del Tribunal Constitucional (TC), atès que l'article 138 de la Constitució ja diu que el fet insular ha de ser objecte d'una atenció particular". A més, ha considerat que és "molt positiu" aquest aval, ja que el que se cerca amb la presentació d'aquest recurs és que el TC "interpreti per primera vegada, en tots aquests anys de jurisprudència constitucional, si l'article 138 protegeix o no el finançament de la nostra comunitat autònoma".

stats