Política 24/03/2021

Polèmica al voltant de l'esborrany que ha fet el Parlament del recurs contra els pressupostos estatals

El Pi, Més per Menorca, MÉS per Mallorca i Ciutadans reclamen la intervenció d'un advocat extern expert en dret constitucional

2 min
Representants de MÉS, Ciutadans, Més per Menorca, El Pi i el PP, el dia que varen registrar el recurs.

PalmaLa Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimecres un escrit d'El Pi, Més per Menorca, MÉS per Mallorca i Ciutadans que reclamava que un advocat extern i expert en dret constitucional, i no els lletrats de la Cambra, es fes càrrec del recurs contra els pressupostos estatals que s'ha de presentar el 31 de març com a molt tard. Malgrat que el PP va ser un dels partits que va defensar la necessitat d'impugnar els comptes del govern espanyol, no va signar aquest escrit perquè no veia factible legalment que s'apartassin els lletrats del Parlament, segons han explicat a l'ARA Balears fonts dels populars. La Junta de Portaveus ha debatut després sobre la possibilitat de només rebre assessorament extern per aportar més fonaments jurídics al recurs, però el president del Parlament, Vicenç Thomàs, no ha acceptat aquesta opció.

Tant Josep Melià (El Pi) com Josep castells (Més per Menorca) han carregat després de la reunió de la Junta contra l'esborrany que han fet els lletrats del Parlament, han lamentat la manca d'arguments jurídics que el justifiquin i han explicat que "el 95% del text" es limita a repetir els arguments que varen donar en el ple del Parlament per defensar la iniciativa. "Reclamam que es reforcin els arguments jurídics que sostenen el recurs, perquè els grups parlamentaris en vàrem donar de bàsics i entenem que s'ha d'aprofundir molt", ha dit Melià. "Cal cercar doctrina i jurisprudència", ha afegit. Per part seva, Castells també ha assenyalat que "hi ha molta doctrina i jurisprudència a aportar" i que "un advocat expert en la matèria podria ajudar a aprofundir-hi". El representant ecosobiranista ha qualificat de "lamentable" la negativa de Thomàs. "Hi ha una tasca jurídica i no política i hi manca feina. En els casos que el procediment habitual no funciona, no es pot continuar endavant sense prendre noves mesures", ha afegit.

Però Castells també ha apuntat que "l'argument essencial del recurs hi és": que el REB no s'hagi complit contradiu "el mandat de l'article 138 de la Constitució", que reconeix el fet insular. "Això es podria reforçar amb doctrina constitucional i opinions jurídiques. S'ha de convèncer el Constitucional i només es pot fer amb arguments jurídics", ha sentenciat.

En canvi, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha considerat que les explicacions de Vicenç Thomàs han estat "raonables". "Estam dins el termini per presentar el recurs i el tràmit s'està seguint amb normalitat", ha dit.. El Consell Consultiu ha debatut aquest mateix dimecres el recurs i ara s'obre un període de 48 hores per als vots particulars dels seus membres. Segons el calendari previst, el dictamen hauria d'arribar a la Mesa del Parlament dilluns, 29 de març, i a partir d'aquí hi hauria dos dies més per presentar-lo al Tribunal Constitucional.

D'altra banda, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha reiterat que els socialistes aposten per continuar amb "la negociació política" i ha destacat la feina de la Mesa del Parlament "per intentar que el recurs arribi a temps". "Potser han començat la casa pel terrat. Si volien saber l'opinió d'un extern, es podria haver demanat fa mesos, perquè hi havia tres mesos per interposar el recurs", ha comentat.

stats