Política 18/12/2021

Armengol titlla d'"irresponsabilitat" que el president català no participi en la revisió del finançament autonòmic

La presidenta balear ha dit que sense la presència de Pere Aragonès en les negociacions surten perdent els interessos de Catalunya

ARA Balears
2 min
Debat entre la presidenta balear, Francina Armengol; el del País Valencià, Ximo Puig i la ministra Raquel Sánchez en el Congrés Extraordinari del PSC.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha titllat de "greu irresponsabilitat democràtica" que el president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès, no participi en el debat per revisar el sistema de finançament autonòmic, segons ha informat aquest dissabte Europa Press. "Pots defensar el projecte que vulguis democràticament, però has de tenir una responsabilitat com a president", ha advertit Armengol sobre Aragonès. També ha assenyalat que les negociacions com aquesta aborden qüestions que afecten Catalunya, i que, si no hi és el seu president, ningú defensa els interessos catalans.

La presidenta balear ha reiterat que es tracta d'una "irresponsabilitat" i ha criticat que "la batalla entre la dreta i l'independentisme els va molt bé per treure vots, però que va molt malament per als ciutadans, que necessiten serveis públics". La socialista ha fet aquestes declaracions en un debat amb el president valencià, Ximo Puig, i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, amb motiu del congrés extraordinari del Partit Socialista de Catalunya (PSC) celebrat aquest dissabte.

En aquesta línia, Armengol ha agraït al president espanyol, Pedro Sánchez, que hagi plantejat una proposta de sistema de finançament sobre la població i ha apostat perquè es pugui debatre i assegurar una posició d'igualtat, canviant una situació en la qual ha dit que les Balears, el País Valencià i Catalunya estan "infrafinançades".

La socialista s'ha mostrat convençuda pel que fa a la possibilitat d'arribar a un acord en aquesta matèria. Armengol, però, ha admès que està "preocupada" pel fet que la dreta no vulgui "cohesionar". De fet, ha qualificat de "terrible" l'entrada de l'"extrema dreta" (referint-se a Vox) a les institucions i ha acusat el PP d'entrar als seus plantejaments i d'estar "emblanquinant" un discurs "que moltes vegades és incompatible amb una democràcia del segle XXI".

D'altra banda, Armengol ha dit que des del centre existeix una idea d'Espanya que "no representa la riquesa i la pluralitat de tot l'Estat" i ha fet una crida a fer pedagogia en aquest sentit, defensant la descentralització. "Es gestiona millor des de la proximitat", ha dit, i ha argumentat que "coneix millor que la Moncloa" la situació de Formentera.

La presidenta ha dit que li fa mal que es pugui afirmar que el català no és una llengua d'Espanya. "Significa que hem d'explicar moltes coses, i estic disposada a continuar fent-ho", ha assegurat. "Hi ha una visió centralitzadora i centralista a Espanya", ha afegit, i ha comentat que prenent decisions conjuntes i descentralitzant competències es pot avançar en la descentralització.

stats