Aragonès condiciona el suport d'ERC a Sánchez a avenços en el diàleg

El president adverteix que el bloqueig pot tenir conseqüències en el posicionament dels republicans al Congrés

3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès entrant a la Moncloa.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, redobla la pressió a Pedro Sánchez. El cap de l'executiu ha llançat aquest diumenge un avís al president espanyol advertint-lo que si no s'avança en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya, ERC podria abandonar el suport al Congrés i no es podria comptar amb els republicans per a pròximes investidures. En una entrevista al diari Público, Aragonès ha recordat que el suport al cap de l'executiu espanyol es va produir "perquè hi havia un compromís d’avançar cap a la resolució". "Si aquest compromís està en dubte o no es concreta, crec que tothom comprendrà que tindrà conseqüències en el posicionament polític d'ERC al Congrés", ha afirmat.

Posant la mirada en una possible futura investidura a un president del PSOE, Aragonès ha assegurat: "[A ERC] Sempre intentem aprendre dels fets i de les experiències, i aquí també es traurà un aprenentatge en funció de com evolucioni". "En funció d’això, prendrem les decisions la pròxima legislatura", ha afegit. El president no ha amagat el seu disgust per l'estancament de la taula de diàleg, encara sense data per a la pròxima trobada, i n'ha culpat directament el govern espanyol. "Ara mateix estem en una certa situació de bloqueig, però continua havent-hi interlocució. I, per tant, qui ha de prendre una decisió és el govern espanyol, sobre si vol resoldre el conflicte polític o no. Però si el vol resoldre, no serà per la via de la imposició, sinó per la de la negociació i el reconeixement de Catalunya. Nosaltres hem fet una proposta i ara estem esperant la proposta de l’Estat", ha explicat.

Durant la conferència que va fer el 14 de febrer al MNAC, Aragonès no va anar tan enllà en els seus advertiments a Sánchez: en la línia del que ja va fer un mes enrere en el discurs a Madrid, va brandar l'espantall de la ultradreta. En aquest sentit, Aragonès va esperonar el president espanyol a resoldre el conflicte polític i a sortir de l'"immobilisme" i "el bloqueig" per no obrir la porta a un govern de la dreta amb l’extrema dreta. "Sense la resolució del conflicte polític, Espanya llisca cap a l’autoritarisme", va etzibar.

Les crítiques de l'independentisme

D'altra banda, després d'haver escoltat les crítiques de JxCat i la CUP a la seva proposta de futur estratègic per a l'independentisme, Aragonès ha volgut reclamar lleialtat i propostes concretes als que considera socis. "Accepto totes les crítiques, però el que demano és que hi hagi alternatives. La crítica sense alternativa és insuficient per donar resposta al que ens demana la ciutadania. Puc entendre que la meva proposta pugui ser esmenada, millorada o contestada, però només sobre la base d’alternatives que siguin viables i que incorporin l’aprenentatge del que ha passat en aquest país en els últims anys, especialment respecte a les conseqüències de l’1 d’octubre del 2017", ha exposat a l'entrevista.

De la mateixa manera, s'ha mostrat "sorprès" per "aquesta manera de fer política que consisteix en fer moltes declaracions als mitjans però no traslladar aquestes opinions als espais d’interlocució que tenim", en referència especialment a les crítiques que dirigents de Junts fan a propostes o gestions del Govern o del president. "Jo això no ho abonaré. Crec que el que ha passat al Parlament amb el diputat Juvillà es descriu per si sol i tots hem pogut veure com ha anat. Sempre he mostrat el meu respecte com a president del país cap a la presidenta del Parlament perquè crec que hem de respectar les institucions. I per això crec que estic en el dret de demanar que això també s’ha de produir a la inversa", ha sentenciat.

stats