Política 21/11/2018

Rufián s'enganxa amb Borrell i és expulsat de l'hemicicle del Congrés

ERC nega que un diputat hagi escopit a Borrell. Sánchez demana perdó pels insults al Congrés

Sònia Trujillo Morera / Laia Forès
3 min

MadridLa presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, ha expulsat aquest dimecres de l'hemicicle de la cambra baixa el diputat d'ERC Gabriel Rufián després d'haver-se enganxat amb el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell. Rufián li ha etzibat a Borrell que era "el ministre més indigne de la història de la democràcia", "un 'hooligan'" i "una vergonya per al seu grup parlamentari".

Finalitzat el seu torn de paraula, i després de la intervenció de Borrell, que li ha dit al diputat que "en les seves paraules només hi ha serradures i fems", tota la tribuna del PSOE s'ha aixecat per aplaudir Borrell.

Pastor ha cridat a l'ordre tres vegades Rufián, però ell n'ha fet cas omís. La presidenta del Congrés, posteriorment, l'ha expulsat de l'hemicicle de la cambra baixa. Un cop Rufián ha marxat, tots els diputats d'ERC, entre els quals hi havia Tardà, han sortit de la sessió com a mostra de suport.

La presidenta del Congrés ha asseverat que retirarà del diari de sessions del Congrés les paraules "colpista" i "feixista". De manera que quan algú el llegeixi no hi siguin. Pastor ha criticat que "no s'està utilitzant bé la paraula" que "han donat els espanyols" a aquesta cambra. A més, no deixarà fer servir aquestes paraules dins l'hemicicle si s'utilitzen per insultar.

Sobre l'escopinada, la mesa del Congrés estudiarà els fets i, si es confirmessin, posteriorment estudiarien si s'apliquen sancions.

Borrell: "Aquest no és un lloc on s'escupi"

En el moment de la sortida, Borrell ha asseverat que "aquest no és un lloc on s'escupi". El ministre, en declaracions als passadissos del Congrés, ha reiterat que un diputat li havia escopit. "Aquestes coses no haurien de passar", ha dit, i ha elogiat la intervenció de la presidenta, que, a parer seu, "ha controlat molt bé la situació".

Quan li han preguntat qui l'ha escopit, Borrell ha assegurat que "no l'ha pogut identificar", però ha dit: "Un d'ells [diputats d'ERC] s'ha girat i m'ha escopit". "L'insult permanent com a únic argument s'ha de desterrar de la cambra", ha sentenciat, i ha assegurat que ell, en cap moment, ha insultat Rufián, amb les seves paraules.

ERC desmenteix les paraules de Borrell

El líder d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha negat taxativament que cap diputat del grup hagi escopit a Borrell: "És fals i ell ho sap". De fet, a les imatges gravades dels diputats republicans abandonant l'hemicicle no s'aprecia cap escopinada. "Instem els serveis de les càmeres a posar-se a disposició de la premsa", ha sentenciat Tardà, que, a més, ha dit que exigiran a Borrell "que rectifiqui".

Tardà, dolgut pels insults i les desqualificacions que els diputats d'ERC reben al Congrés, ja que sovint els acusen de "colpistes", ha assegurat que "no es pot acusar un partit democràtic de colpista" i ha demanat "l'empara de la presidenta" del Congrés, Ana Pastor, perquè no es tornin a repetir "aquestes desqualificacions". "No podem més", ha insistit.

Tardà, en el tuit i en declaracions a La Sexta, es refereix a les paraules de la portaveu socialista, Adriana Lastra, que malgrat estar asseguda a prop del ministre ha asseverat que ha vist fer "un gest" però que "no ha vist que s'escopís".

Sánchez demana perdó pels insults

Després de l'enganxada entre Rufián i Borrell i de la decisió de la presidenta del Congrés de retirar de l'acta les paraules "feixista" i "colpista", el president del govern espanyol ha demanat "perdó" a la societat espanyola en un missatge a Facebook.

Sánchez ha exigit als diputats que reflexionin, "especialment als diputats i diputades que utilitzen la paraula per insultar i no per dialogar". El cap de l'executiu espanyol considera que els insults al Congrés "debiliten la dignitat" de la institució i de la "democràcia".

Societat Civil Catalana acusa Rufián d'estigmatitzar l'entitat com "d'extrema dreta"

El president de Societat Civil Catalana (SCC), José Rosiñol, ha "condemnat" que "algú com Rufián vulgui estigmatitzar" SCC com a entitat d'extrema dreta i ha remarcat que "tot el que dissenteixi de l'independentisme no és extrema dreta". Malgrat aquestes declaracions, Rusiñol ha insistit en titllar de "colpistes" l'antic govern de la Generalitat, ja que "es van usar les institucions públiques per canviar l'Estat i això és un cop d'Estat".

stats