EXTREMA DRETA
Política 29/12/2018

El Pacte, preocupat per la irrupció de Vox a Cort

Els partits d’esquerres acusen Isern de “blanquejar” la imatge de la formació

Maria Llull
3 min
Actúa-Vox podria obtenir representació a l’Ajuntament de Palma en les eleccions de maig de 2019.

PalmaEls partits del Pacte a l’Ajuntament de Palma no amaguen la preocupació davant la possibilitat que Vox obtingui representació municipal la pròxima legislatura. Aquesta preocupació no és compartida per Ciutadans i PP. Mentre que els primers neguen cap possibilitat de pacte amb el partit de Jorge Campos, els segons consideren prematur fer hipòtesis amb els resultats de les eleccions de maig de 2019.

“No defensen res respecte de Palma i només repeteixen consignes d’àmbit estatal”, diu l’exbatle i regidor d’Urbanisme, José Hila (PSIB), qui qualifica de “demagògia barata” l’anunci del candidat d’Actúa-Vox, Fulgencio Coll, de renunciar al sou municipal. Segons Hila, en cas que un pacte de dretes governàs Cort la pròxima legislatura, “es perdria tot el que s’ha avançat fins ara”. “A més de desmantellar els serveis públics, ara també retallaran drets”, apunta. Així mateix, Hila acusa el candidat del Partit Popular, Mateu Isern, de “blanquejar i normalitzar” la imatge de Vox amb les alabances al seu candidat. “Isern ha demostrat que és molt de dretes. I el que es necessita ara és un cordó sanitari i que la gent d’esquerres entengui que ha d’anar votar”.

“Tenen un missatge que fomenta l’odi i dinamita els valors democràtics”, diu per part seva Miquel Àngel Contreras, coordinador de MÉS per Palma. Contreras considera que, en cas que la dreta governàs a l’Ajuntament, “tornaria una època de foscor”. “Isern ja hi va ser i la seva legislatura va estar marcada per les retallades, la corrupció i la manca de transparència”, apunta el coordinador de MÉS, qui també assegura que l’enemic a batre les properes eleccions és “l’abstenció”. Contreras troba negatiu el fet que “Isern doni visibilitat a Vox” alabant-ne el candidat.

Segons la regidora de Sanitat i Consum, Antònia Martín (Podem), és important “estudiar en profunditat amb quin programa es presenten els partits d’ultradreta”. “Seleccionen la població i donen drets a uns i no a altres”, assenyala. Segons la regidora, “la dreta no vol que els serveis públics funcionin i el seu objectiu és desmantellar-los”. Quant a la candidatura de Fulgencio Coll, Martín assegura “respectar-lo com a qualsevol altre candidat”, encara que es mostra “radicalment en contra de les seves idees i programa”. “Hem d’anar a més en democràcia i transformació social, i no tornar a un estat feixista”, comenta. La recepta per frenar l’avançament de l’extrema dreta no té secrets per a la regidora: “Cada partit ha d’explicar què és el que vol realment per a aquesta ciutat”.

Alejandro Rubio, un dels integrants del grup municipal del Partit Popular a Cort, considera que el canvi de color polític que s’ha produït a Andalusia arribarà també a Ciutat, on “el PP el liderarà”. Quant a la possibilitat d’un pacte amb Actúa-Vox, Rubio considera que “és prematur” parlar-ne. “El PP es presenta per guanyar i farem la millor llista per defensar les nostres idees”. El polític popular no està disposat a fer “una anàlisi només amb Vox”. “Què ha passat perquè partits d’extrema esquerra i nacionalistes radicals governin?”, demana.

Per part seva, Pep Lluís Bauzà (Ciutadans) nega rotundament cap possibilitat de pacte del seu partit amb Actúa-Vox. “No hem pactat amb Vox a Andalusia. El que hem fet és parlar per constituir la Mesa al Parlament andalús”, assenyala. “No pactarem amb euroescèptics ni amb gent que es reuneix amb Le Pen i Salvini, i aquesta és la línia de Vox”. Segons Bauzà, la irrupció de Vox afectarà més el Partit Popular que la seva formació, la qual defineix com a “liberal progressista”.

stats