Política 03/12/2020

La Moncloa porta a la Fiscalia el xat de militars retirats que parlava d'afusellar 26 milions d'espanyols

En l'escrit, la ministra de Defensa apunta a un delicte d'usurpació de funcions

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha presentat l'escrit davant de la Fiscalia per si hi veu indicis d'un delicte d'usurpació de funcions.

MadridEl govern espanyol no vol que quedi impune la campanya d'un sector d'alts càrrecs retirats de l'exèrcit espanyol que, amb un to més que bel·ligerant, intenten pressionar per derrocar Pedro Sánchez, encara que sigui a través d'un cop d'estat. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha posat a disposició de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid el contingut d'un grup de WhatsApp difós ahir dimecres pel mitjà digital Infolibre en què des del mòbil de membres de la promoció XIX de l'Acadèmia de l'Aire, actualment retirats, es parla d'"afusellar 26 milions de fills de puta", suposadament en referència a tots aquells ciutadans que donen suport a l'executiu estatal actual.

En l'escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, Robles planteja al ministeri públic que els "fets que s'hi reflecteixen podrien ser constitutius de delicte", perquè es tracta de persones a qui se'ls podria "atribuir la condició de militars en actiu sense saber-ho". És a dir, que podrien estar cometent un presumpte delicte d'usurpació de funcions. A més, subratlla que correspon a la Fiscalia "investigar l'eventual rellevància penal en defensa de la legalitat", així com "salvaguardar l'honorabilitat i la pública estimació de les forces armades i dels homes i les dones que les integren, bolcats en el compliment de les funcions que estableix l'article 8 de la Constitució".

El ministeri públic, però, de moment no té clar que s'hagi d'obrir una investigació per aquest cas. Poques hores després de rebre l'escrit de la ministra, la Fiscalia de la Comunitat de Madrid li ha demanat que ampliï la informació. Apunta que la informació de Robles només inclou manifestacions aparegudes en una notícia publicada, i abans de decidir si obre diligències, vol tenir-ne més detalls per determinar la procedència de les polèmiques declaracions. A més, deixa clar que en funció d'això establirà en quina instància judicial s'hauria d'abordar el cas, posant sobre la taula que no té per què ser al Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Segons explicava aquest dimecres a la nit en una entrevista a la Cadena Ser el tinent coronel de l'exèrcit de l'aire retirat José Ignacio Domínguez, integrants del polèmic xat però contrari als continguts que s'hi bolcaven, la "radicalització" dels missatges -també s'hauria plantejat "bombardejar" l'ANC- va començar el març, coincidint amb el moment "d'agitació i crispació" de Vox contra la Moncloa arran de la pandèmia. "Un xat d'un grup d'amics es va convertir en un apèndix de Vox", va denunciar. Aquell mateix mes, va assegurar l'exmilitar, "es va començar a discutir la possibilitat d'un pronunciament militar" a través de la mobilització d'altres antigues promocions de l'exèrcit. Un pla que, segons la seva versió, es va acabar considerant "inviable" i va derivar en la necessitat de buscar via cartes el suport de Felip VI.

Actuacions "totalment alienes" als militars en actiu

El govern espanyol no mou peça sobre la missiva enviada al rei per una setantena d'excomandaments de l'exèrcit, però sí respecte al grup de WhatsApp on participaven alguns d'ells i que aquest dimecres va generar una picabaralla al Congrés entre el diputat socialista Odón Elorza i la portaveu adjunta de Vox, Macarena Olona. Elorza va recordar que en el xat s'hi va enviar un àudio del líder del partit ultra, Santiago Abascal, en què saludava el grup, i el va desafiar a explicar si volia afusellar 26 milions d'espanyols. La portaveu d'extrema dreta va desvincular el partir del xat però sí que va emfatitzar que sí que era la seva gent la que va enviar una carta al rei en què demanava acabar amb el "govern socialcomunista" amb el suport de "filoetarres i independentistes".

El tinent coronel Domíngez es mostrava aquest dimecres convençut que el partit d'extrema dreta està al "darrere" del "moviment" des militars retirats, però també afegia que són un percentatge petit de "nostàlgics" del franquisme, una tesi que subscriu la ministra de Defensa. Segons Robles, "la conducta exemplar" de l'exèrcit "no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte que s'ha de tenir en una societat democràtica i basada en la llibertat política i ideològica". I assenyala que els militars en actiu "no han de veure perjudicada la seva estimació pública, guanyada amb la seva constant entrega al seu deure, a la societat espanyola i, durant aquest temps, als que més pateixen greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que són totalment alienes i que podrien merèixer a més un retret penal".

Iglesias havia descartat una intervenció de la Moncloa

Poc abans del moviment de Defensa i en una entrevista a TVE, el vicepresident segon espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, havia deixat clar que ni els missatges al WhatsApp ni la dura carta dirigida a Felip VI suposen cap "amenaça" i que no "representen" les forces armades en actiu, informa Marc Toro. En aquest sentit, de fet, havia descartat una intervenció de la Moncloa contra les "barbaritats" expressades pels antics militars. "Estan jubilats", havia argumentat. Descartant també la necessitat que el rei faci un pronunciament distanciant-se d'aquestes opinions -s'ha mostrat convençut que la Casa del Rei ni tan sols llegirà la missiva-, sí que ha afegit que "rodejar de franquisme" la monarquia contribueix a tacar el seu paper de "neutralitat" i que, al final, ajuda a sumar adeptes a la causa republicana.

stats