Política 24/01/2020

El Govern descarta dimissions per l'escàndol dels menors tutelats

La portaveu de l'Executiu balear, Pilar Costa, ha negat que les administracions defugin responsabilitats

Kike Oñate
1 min
La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat i portaveu del Govern, Pilar Costa.

PalmaLa portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha assegurat aquest divendres que l'Executiu descarta dimissions per l'escàndol d'explotació sexual de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Costa ha negat que les administracions implicades defugin les seves responsabilitats pel fet que cap responsable dimiteixi i ha afegit que seria "fàcil solucionar aquest problema" si es pogués resoldre mitjançant una dimissió, però "desafortunadament la situació és més complexa", segons ha dit.

"No ocultam dades, preservam la integritat i la privacitat dels menors", ha afirmat la portaveu, que ha demanat prudència als mitjans de comunicació i als responsables polítics que han informat o s'han manifestat sobre el cas. "No volem alimentar segons quines declaracions perquè cal anar a l'arrel del problema, que és més complexa", ha manifestat Costa, i ha reiterat que existeix una coordinació entre administracions per "millorar la situació", protegir les víctimes i perseguir els maltractadors.

La portaveu, finalment, ha comentat que "cada administració, amb les seves competències, en som corresponsables i hem d'evitar que torni a passar". Costa ha assegurat que no hi pot haver res pitjor en una societat que normalitzar l'explotació de menors.

Cal recordar que la violació en grup d'una adolescent a Palma que es va conèixer fa unes setmanes va destapar diversos casos d'explotació sexual a menors tutelats. L'IMAS, que depèn del Consell de Mallorca, va reconèixer que 16 menors dels quals té la tutela –i que resideixen als seus centres– han estat explotats sexualment. Les víctimes són quinze al·lotes i un al·lot, i dues d'elles varen ser traslladades a centres de la Península per estar protegides dels seus captadors.

stats