Escoletes de Llevant
Part Forana 25/10/2023

Treballadores de les escoletes de Llevant denuncien la precarietat laboral que pateixen

S'han concentrat aquest dimecres i s'adhereixen a la vaga convocada per CCOO per a cada dijous per reclamar sous més dignes i millors condicions

Sebastià Vanrell
2 min
Protesta de les treballadores

PalmaLes treballadores de les escoletes de Llevant s’han concentrat aquest dimecres dematí a la plaça de la Bassa de Manacor, per llegir el manifest i adherir-se a la vaga de 24 hores convocada per CCOO per a cada dijous fins dia 15 de novembre.

L’origen del seu malestar és la negativa de les patronals, d’ençà de fa gairebé dos anys i 11 reunions, a negociar un nou conveni estatal per actualitzar els seus salaris precaris i recuperar el poder adquisitiu que han perdut els darrers anys.

És un sector totalment feminitzat a totes les categories professionals (el 95% de les treballadores són dones) i les seves condicions salarials gairebé no arriben al salari mínim interprofessional (SMI), fet que les situa dins la condició de treballadores pobres, segons la Carta Social Europea. “Això significa que darrere aquesta situació s’hi amaga una discriminació econòmica per motiu de gènere”, expliquen.

La Llei d'educació (LOMLOE) va transferir el primer cicle d’Educació Infantil (0-3) a les comunitats autònomes, de manera que la Direcció General de Primera Infància va elaborar les instruccions de funcionament dels centres del primer cicle d’Educació Infantil de titularitat pública i de la xarxa complementària d’escoletes de les Illes Balears. “En definitiva, és la responsable de regular el desenvolupament d’aquesta etapa”, sostenen.

Les instruccions de la Conselleria obliguen les treballadores a tenir la titulació de mestra o de tècnica en Educació Infantil, però les seves retribucions no són les que corresponen a aquestes titulacions. El sector educatiu 0-3 són professionals molt conscients de la seva responsabilitat i de la dimensió educativa del seu àmbit de feina, per això és just que siguin reconegudes amb salaris dignes i condicions laborals adequades a la seva formació.

El fet és que el servei d’escoletes viu un procés d’externalització, la gestió passa a empreses que cerquen l’obtenció del màxim benefici sobre l’explotació de les treballadores i, en alguns casos, un abús en els preus del servei. La responsabilitat final és de la Conselleria, que ha d’actuar com correspon i fer les passes adients per solucionar el conflicte.

stats