AGRICULTURA DE FUTUR
Part Forana 27/10/2017

Taller internacional de robòtica aplicada als cultius a Vilafranca

Damià Bover i científics alemanys elaboren un projecte concursal

Miquel Barceló
3 min
Taller internacional de robòtica aplicada als cultius a Vilafranca

VilafrancaEls prototips de cultivadors moguts per energia solar inventats per Damià Bover (Vilafranca, 1965) estan sobre la taula del Ministeri Federal d’Educació i Recerca d’Alemanya, que acaba de finançar el taller internacional d’investigació organitzat dimecres i dijous passats a la finca de Son Durí pel mateix promotor dels nous robots d’energia fotovoltaica, pel doctor en Intel·ligènca Artificial Volker Nannen i el professor Dieter Zöbel, de la Universitat de Koblenz Landau, a més d’altres científics.

Alemanya, a l’àmbit europeu, és capdavantera en investigació de la robòtica aplicada al sector primari. El seu govern ha convocat un concurs sobre noves tecnologies obert a 40 grans projectes, dels quals se’n triaran vuit per al seu desenvolupament amb finançament públic. “El nostre aspira a estar entre els primers i poder optar a una ajuda important, de fins a set milions d’euros”, explica Damià Bover.

Sobre la base d’un robot Utopus de doble xassís amb punxes articulades mogut per energia solar, programat per a cultius que necessitin d’una llaurada de poca profunditat, s’estudien altres prototips i funcionalitats d’aplicació a altres camps. Utopus és el nom amb el qual es bateja “aquesta tecnologia que sembla utòpica”, segons Damià Bover.

Els mecanismes de tracció Utopus aplicats a un medi operacional han estat posats en pràctica durant els estudis duits a terme aquesta setmana a Vilafranca.

En el taller internacional que ha tingut lloc durant dos dies amb enginyers alemanys, s’ha perfilat un projecte tecnològic que té un horitzó clar: la utilització eficient dels recursos dins una gestió sostenible de la terra i els cultius. S’ha elaborat un projecte concursal que cerca un posicionament, quant a finançament, que permeti un desenvolupament i un registre de nous mòduls d’avantguarda dins el camp de la robòtica sense rodes, amb màquines capaces de fer un esforç quatre vegades superior al pes del mateix giny.

Generar moviment en situació d’encallament per extreure vehicles avariats, obrir pistes sobre terrenys blans o també per actuar sobre superfícies inclinades són algunes de les línies de treball d’enginyeria basada en el doble xassís d’actuador lineal amb una font fotovoltaica.

Per Damià Bover, la fi de les energies nodrides amb fòssils exigeix la recerca d’alternatives. Ell també pensa que la tecnologia que mou els seus robots pot servir per crear espais productius a països desenvolupats i permetre’ls avançar. Tot a baix cost, perquè els aparells autònoms amb energia solar no necessiten una gran inversió.

De moment, els experiments Utopus (sedewa.com) han interessat a un equip de la NASA, que cerca mòduls mòbils per a camps d’investigació extraplanetària. L’any passat, a la conferència ISTUS de Detroit sobre terramecànica, el projecte Utopus es va obrir pas. L’equip de científics, en el qual participa Damià Bover, hi va presentar tres ponències.

Amb vista al futur, la investigació i el perfeccionament del model Utopus cerca canals de patrocini per anar avaçant. Per això la il·lusió posada en el projecte que ha tingut Son Durí com a base de treball amb l’aval econòmic d’Alemanya.

Inventor autodidacte d’arrel pagesa i amb taller de treball propi

Damià Bover és un tècnic en sistemes informàtics que ha llaurat molts anys a fora vila. És de família pagesa i la recerca de mitjans que facin la vida al camp més fàcil començà com una utopia que de mica en mica s’ha fet realitat. A la vella teulera de Son Durí, adaptada a la comercialització de productes del camp i on es duen a terme treballs d’investigació, Bover té el seu propi taller per experimentar amb noves màquines d’energia fotovoltaica. També ha dissenyat màquines per llaurar mogudes per vent. La seva trajèctoria, que comença com una curolla, és seguida més a l’estranger que aquí.

stats