Teatre
Part Forana 30/12/2022

Es Seregall recupera i interpreta una versió de l''Adoració dels Reis d'Orient' que data del segle XIX

El grup de teatre deianenc actuarà a la Seu dimecres que ve, dia 4 de gener

2 min
Imatge d'arxiu de l'actuació de l'Adoració dels Reis de l'any passat.

PalmaEl grup de teatre Es Seregall de Deià interpretarà a la Seu una versió de l'Adoració dels Reis que data de l'any 1887. L'actuació, que es representarà dimecres que ve, serà especial per un doble motiu: perquè serà la primera vegada que aquesta obra es torna a interpretar dins la Catedral de Mallorca des de fa més de 500 anys i, en segon lloc, perquè s'interpretarà l'adaptació d'una versió de l'obra que data del segle XIX.

El fet és que els integrants del grup teatral deianenc varen descobrir l'any 2016 uns manuscrits amb aquesta obra i en els quals es deixava constància que la versió del 1887 s'havia interpretat al municipi fins al 1928, és a dir, durant més de quaranta anys seguits. Fou en aquest moment (2016) quan el batle, Lluís Apesteguia, i la filòloga Blanca Ballester transcriviren i adaptaren l'obra per recuperar la tradició d'interpretar-la anualment.

Així, el 2017 Apesteguia i Ballester, que formen part del grup d'Es Seregall i hi actuen, publicaren Adoració dels Reis d'Orient de Deià, una versió d'aquesta emblemàtica obra que s'ha recuperat al municipi i que fa quatre anys que s'interpreta, fidel a la seva cita, els dies previs a la celebració de Reis. Enguany, però, l'elenc es trasllada a un escenari més gran que els acollirà dia 4 de gener a partir de les 19 hores. L'entrada serà gratuïta i no cal reservar plaça.

La versió adaptada

L'adaptació deianenca sorgeix d'haver refós tres obres diferents, segons ha explicat la coautora: "Vàrem elaborar una versió que fos representable en el segle XXI en aspectes de durada i que estigués adaptada als gustos actuals". A més, la filla de l'escriptor Robert Graves, Lucía Graves, ha retornat a l'Arxiu Municipal un quart manuscrit de l'obra que també data de la mateixa època.

Ballester explica que l'adaptació que es representarà a Palma és una versió "bastant ortodoxa editada per un aficionat de la qual han sorgit la majoria de versions posteriors". L'autora destaca que l'originalitat de la versió rau en el fet que els Reis queden en un segon pla i el personatge d'Herodes passa a ser el protagonista. "Això al públic el sorprèn perquè un personatge inicialment secundari agafa potestat i força", apunta Ballester.

Cal destacar que aquesta obra inclou el cant de la Sibil·la i, d'aquesta manera, es veu com "el personatge agafa amplitud i s'entén més el seu paper", detalla Ballester. "La Sibil·la de Nadal pareix que, mentre fa el cant apocalíptic amb l'espasa a les mans, ens està amenaçant, però en la representació inclosa a l'Adoració dels Reis d'Orient de Deià s'entén que amb l'arma ella es protegeix", sentencia l'editora.

Es Seregall

El grup Es Seregall fa enguany 37 anys. Es va fundar l'any 1985 i encara ara hi ha integrants que hi són des de l'inici, com Encarna Jiménez, Magdalena Ripoll i Xisco Sales. En aquests anys l'emblemàtic grup ha tingut períodes de més i menys activitat en funció dels integrants i, fins i tot, des del 2001 al 2011 el grup quedà gairebé inactiu. Va ser en aquell moment que el grup es va reactivar i quan també es va crear la categoria infantil: Es Seregall Petit.

stats