Patrimoni
Part Forana 08/04/2024

S’activen les donacions solidàries per accelerar la reconstrucció de Son Negre

El rector de Manacor anuncia l'obertura d’un compte per finançar les obres, que encara no tenen pressupost a falta de més estudis tècnics i patrimonials

Sebastià Venrell
2 min
L'església de Son Negre

ManacorEls primers estudis fets pels tècnics d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manacor i de Patrimoni del Bisbat de Mallorca, indiquen que el despreniment de la coberta de l'església rural de Son Negre (en el terme municipal de Manacor) va ser derivat de problemes estructurals pel tipus de construcció, a finals del segle XIX. El col·lapse de tres dels cinc trams que componen la nau central del temple, ensorrats dimecres passat al voltant de les 13 hores, segons apunta el rector de les parròquies, Antoni Amorós, no era previsible per les intervencions fetes fa quatre anys, que ara s'han demostrat inútils.

Amorós ha tornat a expressar preocupació després de l’esfondrament de la coberta de l'església de Son Negre, citant un refrany molt mallorquí: "Déu me'n guard d'un ja està fet". Ha recordat que la situació era evident des de fa temps, "amb problemes identificats fa quatre anys per constructors i tècnics. No obstant això, ningú no va advertir sobre la gravetat del problema. Tot i que es van fer reparacions per filtracions d'aigua en aquell moment, no es van detectar indicis de deteriorament en les bigues", segons ha dit el rector a les seves xarxes socials.

Amorós ha enfatitzat que el problema rau en una "inconsistència estructural des de la construcció inicial, que s'ha agreujat amb el temps. Ha assenyalat que les parts antigues de l'església mai no van presentar problemes similars, mentre que la zona reconstruïda sí que ho va fer, cosa que indica una possible falla en el disseny o l'execució".

Reconstrucció

Pel que fa a les accions immediates, Amorós ha assenyalat que s'ha proposat apuntalar els arcs restants i protegir determinats espais de l'església "amb suro per evitar danys addicionals als elements interns. Posteriorment, es planeja enderrocar les parts afectades i perilloses per garantir la seguretat dels treballadors abans de la reconstrucció".

No obstant això, aquesta rehabilitació planteja desafiaments legals a causa de les regulacions de protecció del patrimoni. "Si bé es requereix reconstruir l'edifici segons el seu disseny original, l'autoritat competent podria no permetre la reconstrucció d'una estructura similar a la que va col·lapsar", recorda el rector, per la qual cosa es podria optar per una altra classe de coberta plana o amb els arcs originals, però fets amb materials més lleugers.

D'altra banda, diversos veïns de Son Negre han expressat la voluntat de contribuir econòmicament a la reconstrucció. En resposta, la parròquia ha establert un fons per rebre donacions, que es poden fer al següent número de compte bancari: Caixabank ES41 2100 0051 7502 0062 9287, així com també amb contribucions a les sagristies de les parròquies o a través de la senyora Bàrbara Llinàs, representant dels veïns de Son Negre.

stats