Governabilitat
Política 29/04/2024

El triangle del PP eivissenc que mou la maquinària del Govern

Els dirigents de l’illa pitiüsa, Antoni Costa, Vicent Marí i José Vicente Marí Bosó han influït en el model de Prohens el primer any de legislatura

3 min
D'esquerra a dreta, José Vicente Marí Bosó, Antoni Costa i Vicent Marí.

PalmaPoc abans d’anunciar la primera mesura estrella del Govern entrant, la presidenta Marga Prohens va rebre una trucada. A l’altra banda del telèfon, Vicent Marí, líder del Consell d’Eivissa, li va demanar que ajornàs la presentació del decret d’habitatge: calia afegir-hi una demanda en què el PP eivissenc feia temps que treballava, la possibilitat de precintar temporalment pisos de lloguer turístic il·legal. Malgrat que l’Executiu va haver de fer malabarismes davant la premsa, que esperava el text, Prohens va accedir al requeriment. Aviat es compliran dos anys des que la popular va prometre que, si guanyava les eleccions, la legislatura tindria “accent eivissenc”. Representants del partit asseguren que així és, i l’empremta de l’illa gran de les Pitiüses és darrere les iniciatives que ha defensat en els primers mesos del mandat. Sota aquesta influència apareixen tres figures clau: el mateix Marí; el vicepresident i conseller d’Economia, Antoni Costa, i el portaveu adjunt del PP al Congrés, José Vicente Marí Bosó, s’han convertit en puntals del Govern.

El prisma eivissenc ha marcat les propostes del PP en turisme, urbanisme i habitatge. A més del decret esmentat, els plans del Govern per frenar el lloguer turístic il·legal i el decret de simplificació administrativa que Costa va presentar el passat 22 d’abril s’han treballat amb intensitat des d’aquesta illa. Com es produeix aquest acostament? Fonts de l’Executiu apunten a diverses pistes. La primera, el precedent d’una relació tempestuosa amb l’anterior líder del PP balear, Biel Company, per l’elaboració de les llistes electorals el 2019: “Eivissa va aplaudir l’arribada de Prohens”. En paral·lel, els bons resultats electorals del PP eivissenc. El president del Consell Insular té l’estatus intern que li dona haver recuperat el govern de la institució el 2019, en l’etapa del Pacte, que entre els populars sovint es defineix com una “travessa pel desert”. Marí, que, a més, és l’únic president amb majoria absoluta, venia de governar durant tres mandats l’Ajuntament de Santa Eulària. “Eivissa és la nostra millor carta de presentació”, expliquen les mateixes fonts. Un tercer factor explicatiu rau en el model que propugna el PP en aquesta illa: “Entre les diferents sensibilitats que hi ha al partit, la d’Eivissa és més moderada, amb perfils més tècnics”, remarquen les mateixes fonts.

L’experiència del Consell

Per a Marí, el punt fort del Consell d’Eivissa és que ja duia quatre anys de gestió damunt les esquenes. “El Govern ha aprofitat molta feina feta”, apunta. “Teníem propostes que s’han reflectit en els decrets que s’han aprovat al llarg d’aquest any”, assenyala, i destaca les aportacions al decret de simplificació administrativa –que, en termes generals, incentiva la construcció–, la llei del taxi i el decret d’habitatge. “Les problemàtiques d’Eivissa són l’avançament dels de la Comunitat”, remarca. Per exemple, els de saturació turística. Malgrat que l’Executiu no ha previst cap mesura per frenar la massificació amb vista a la temporada d’estiu, ja fa temps que el PP d’Eivissa adverteix que el model s’ha de limitar. En aquest sentit, Marí ha influït en els plans del Govern per reformar la Llei d’activitats i incloure-hi el lloguer turístic il·legal, així com la preparació d’una llei per regular l’arribada de vehicles. “Hem estat els primers a posar el focus en l’oferta il·legal”, defensa el vicepresident del Consell d’Eivissa, Mariano Juan Colomar, especialista en dret urbanístic i mediambiental que va liderar aquesta àrea del programa electoral del PP i ha treballat “braç a braç” amb Costa sobre el decret de simplificació administrativa. El dirigent, que com a mà dreta de Marí també ha guanyat pes al partit, assegura compartir amb el vicepresident un perfil “gestor”: “Ens desenvolupam bé amb els tècnics”.

Perfil econòmic

La tria de Costa com a vicepresident va produir de manera natural: era portaveu adjunt del PP en l’anterior legislatura. “Prohens tenia clar que havia de ser ell”, assenyalen fonts coneixedores. Tot i la crisi de confiança que varen tenir pel cas del gerent de l’Ibetec a la llum –Prohens li va exigir destituir Juan Antonio Serra quan es va obrir judici contra ell per presumpte assetjament–, la presidenta pensa que és el portaveu adient per vendre un perfil moderat i distanciar-se dels socis de Vox, malgrat les concessions que el PP ha fet a l’extrema dreta.

Costa va coincidir amb Marí Bosó al Govern durant l’etapa de José Ramón Bauzá. Tots dos varen ser directors generals, i després Marí Bosó va assumir la Conselleria d’Hisenda, la mateixa que ara ostenta Costa. “Quan ens va fitxar, crec que ni Bauzá sabia que tots dos érem eivissencs”, assenyala l’actual diputat al Congrés, que admet que són “carn i ungla”. Diverses fonts atribueixen a Marí Bosó haver pacificat el PP eivissenc quan va assumir-ne la presidència, el 2015. “Per tornar a governar feia falta modernitzar el discurs”, apunta el dirigent, que va contribuir a posar les bases del model del PP que exporta Eivissa.

stats