Patrimoni
Part Forana 04/04/2024

L’esfondrament de Son Negre deixa patrimoni i unes noces enlaire

L’Ajuntament de Manacor demana urgència al Bisbat de Mallorca per cobrir el temple al més aviat possible i ofereix col·laboració

Sebastià Vanrell
3 min
L'esfondrament de la coberta de l'església de Son Negre a Manacor ha provocat, a més, algun dany col·lateral

PalmaEls serveis tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manacor han anat aquest dijous dematí a Son Negre per fer una primera inspecció i conèixer l’abast de l’esbucament de la coberta de l’església del llogaret. El batle, Miquel Oliver, en nom de l’Ajuntament, s’ha posat a disposició del rector de Manacor, Antoni Amorós, per a allò que necessiti. 

L’Ajuntament està a l’espera que el Bisbat de Mallorca informi de quines actuacions durà a terme, de quina manera i quan. Des del Consistori hi haurà col·laboració, tot i que es reclamarà que s’iniciïn les obres de manera urgent. Des del punt de vista de conservació del patrimoni, l’Ajuntament també s’ha posat a disposició de l’Església i se sol·licitarà al Bisbat que s’asseguri que el patrimoni moble de valor queda ben cobert i es trasllada a un lloc segur per evitar robatoris i que es faci malbé. Així mateix, també es demana que les pintures murals de l’absis es cobreixin adequadament.

“No teníem constància que el mal estat de l'església de Son Negre arribàs a aquest punt”

Per la seva banda, el rector de Manacor, Antoni Amorós, ha declarat al lloc dels fets que des de la parròquia local “no teníem constància que el mal estat de l'església de Son Negre arribàs a aquest punt”. Ha explicat que tenien constància que a l'església hi havia esquerdes que anaven vigilant, però ha admès que “de cap manera podíem pensar que cauria". El rector recorda que ara fa quatre anys es va fer una inversió "molt important per destapar tota la coberta de l'església i analitzar totes les entranyes de l'estructura del temple i canviar-ne les teules perquè hi havia goteres”. 

L’Ajuntament de Manacor demana urgència al Bisbat de Mallorca per cobrir el temple al més aviat possible i ofereix col·laboració.

Amorós ha explicat que ahir un veí que estava acostumat a veure l'església es va adonar que hi faltava la coberta. "Va avisar la persona que la cuida i ella em va telefonar", ha explicat. Concretament, Amorós ha detallat que s'han esfondrat els tres trams centrals del temple i els arcs que els sostenien, cosa que ha "deixat l'església a cel obert". Han aguantat els trams de l'altar i de l'entrada. Ara seran els tècnics del Bisbat i de l'Ajuntament els encarregats d'analitzar les causes de l'esfondrament de la coberta de l'església de Son Negre i determinar les mesures que siguin necessàries.

Aquesta persona que va donar l’avís de l’esfondrament de la coberta tot d’una que ho va saber és Antònia Riera, veïna del llogaret que des de fa anys s’encarrega de la neteja i obrir i tancar el temple en les ocasions en què encara s’obria, és a dir, per Matines al Nadal, durant les Completes de Sant Antoni (el temple està dedicat a l’ermità) i una missa durant l’estiu. “Ahir quan vaig obrir i vaig veure el que havia passat em vaig endur una bona sorpresa, persava que hauria estat una cosa menor o l’emblanquinat”. De fet, cap renou no va alertar els veïns més propers a l’església rural, quan, durant la mitjanit de dimarts a dimecres, la coberta va passar per ull.

L’Ajuntament està a l’espera que el Bisbat de Mallorca informi de quines actuacions durà a terme

Unes noces enlaire

L'esfondrament de la coberta de l'església de Son Negre a Manacor ha provocat, a més, algun dany col·lateral. Entre d’altres, l’alteració dels plans de noces d'una parella que s'hi havia de casar d'aquí a 15 dies. Així ho ha explicat el mateix rector de Manacor, Antoni Amorós, demanat per l'activitat que es duia a terme a l'església de Son Negre, qui ha aclarit que s’hi van programant celebracions puntuals. "Ara els nuvis estan nerviosos", ha confessat Amorós, perquè hauran de cercar un altre lloc.

stats