Medi ambient
Part Forana 10/11/2022

La descontaminació de la central d'Alcanada arrancarà a principi del 2023 i costarà cinc milions d'euros

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous la compra dels terrenys per 300.000 euros

2 min
Imatge de la central elèctrica.

PalmaEl Consell de Mallorca ha anunciat que procedirà a la descontaminació de la central d'Alcanada a principi del 2023, després que el ple hagi aprovat aquest dijous la compra dels terrenys per un import de 300.000 euros. Així, les dues finques que la componen passaran a ser de titularitat pública, un cop culmini el procés de venda, quan es procedirà a la descontaminació de la central. "L'inici de la descontaminació serà immediat i començarà durant el primer trimestre del 2023", ha assegurat el conseller de Presidència, Javier de Juan. L'acord s'ha aprovat amb 30 vots favorables. Just hi han votat en contra els tres consellers de Vox.

Les dues parcel·les en què s'ubiquen les antigues instal·lacions industrials són del fons Ginkgo, un grup estranger que inicià la seva compra a Endesa el mes de maig passat. La institució insular decidí comprar l'antiga central després d'iniciar el procés per protegir-la com a BIC. Les antigues instal·lacions, obra de l'arquitecte Ramón Vázquez Molezún, inclouen els dos fumerals visibles des de qualsevol punt de la badia d'Alcúdia.

L’objectiu del Consell de Mallorca és liderar la reconversió d’aquesta zona estratègica, una reconversió reclamada des de fa molt de temps i que, segons ha assegurat De Juan, "ha d’anar en la línia del projecte Alcúdia Tech Mar, impulsat per l’Ajuntament, que aposta per un nou model lligat a l’economia verda". El Consell preveu finançar aquestes actuacions amb subvencions provinents del programa del Fons de Transició Justa d’Espanya 2021-2027 i del fons Next Generation. També De Juan ha assenyalat que les propietats s’han valorat en 8,3 milions d’euros i el cost estimat de descontaminació en 5 milions d’euros “per la qual cosa hem aconseguit el primer dels objectius, la preservació del principi fonamental de que qui contamina paga”.

El Consell de Mallorca va exercir el dret de tempteig de L’article 32 de la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears, per raons d’interès públic, que ja havien estat expressades anteriorment pels tècnics de la Institució, amb motiu de la incoació de l’expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural de la Central.

Els elements que conformen la central, dissenys de Ramon Vázquez Molezún (medalla d’or d’arquitectura) i Josep Ferragut, conserven valor històric, com a testimonis de l’època de la industrialització i per la seva importància econòmica i social per l’entorn en què es troba.

stats