Societat 21/06/2022

La central tèrmica d'Alcanada finalment serà pública

El Consell de Mallorca n'aprovarà la compra per 300.000 euros en un ple extraordinari el 29 de juny

ARA Balears
2 min
Imatge de la central elèctrica.

PalmaEl Consell de Mallorca comprarà la central tèrmica d'Alcanada per 300.000 euros al fons estranger Ginkgo, segons ha avançat Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. La institució insular farà un ple extraordinari el 29 de juny en què s'aprovarà exercir el dret a tanteig. D'aquesta manera, assegura la presidenta del Consell, Catalina Cladera, en aquest mitjà, s'evita "que l'espai quedi en mans privades que tinguin interessos comercials i especulatius". Afegeix, a més, que la "façana" d'Alcúdia no canviarà: "És important pivotar el projecte des de les institucions públiques, ara toca encaminar-ho. Recuperarem la central i li donarem una utilitat d’acord amb les vies de finançament d’Europa". Es descarta que s'hi faci un museu: "El projecte anirà en la línia de la reindustrialització".

Cal recordar que el fons d'inversió –especialitzat en la regeneració d'espais industrials– va comprar la instal·lació a Endesa aquest maig. La Direcció Insular de Patrimoni va incoar fa tres mesos l'expedient per declarar l'espai industrial Bé d'Interès Cultural (BIC), però l'espai encara no té aquesta protecció. Així i tot, tant el Consell com l'Ajuntament tenen dret a tanteig.

La compra per part del fons d'inversió va aixecar pols perquè l'empresa tenia intenció de descontaminar l'antiga central, però a canvi de construir-hi pisos. En el seu moment, la llavors batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa ja va assegurar que allà no s'hi podia construir "de cap manera". A més, la declaració de BIC –si finalment es fa efectiva– també en limitarà els usos.

De fet, l'Ajuntament dona suport a la compra del complex per part de la institució insular. L'actual batle del municipi, Domingo Bonnín, va defensar aquest dilluns que era "indispensable que el Consell prengui la iniciativa i adquireixi aquest complex, perquè no volem que aquest espai emblemàtic i catalogat es converteixi en blocs d'apartaments o alguna cosa similar".

Reclam d'El Pi

Justament aquest dilluns la portaveu d'El Pi al Consell de Mallorca, Xisca Mora, va demanar que la institució insular compri el complex de la central d'Alcanada per poder instal·lar-hi el centre Alcúdia Tech Mar. Mora va defensar que "aquesta instal·lació volia ser el punt neuràlgic de la diversificació i transformació del model productiu illenc, orientat a afrontar els reptes i efectes del canvi climàtic a través de la descarbonització de la mar".

stats