Economia
Política 29/06/2022

El Consell de Mallorca inicia el procés de compra de l'antiga central tèrmica d'Alcanada

La institució insular ha aprovat en un ple extraordinari l'adquisició per uns 300.000 euros

ARA Balears
2 min
Imatge de la central elèctrica.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimecres l'inici de l'adquisició de les dues finques que inclouen l'antiga central tèrmica d'Alcanada, a Alcúdia, en aplicació del dret de tempteig, per uns 300.000 euros. Segons ha indicat la institució insular en nota de premsa, l'acord s'ha aconseguit amb el vot favorable de la majoria del ple excepte Vox, que hi ha votat en contra, i també amb el suport dels informes tècnics de patrimoni que han avalat l'operació en considerar el conjunt de la tèrmica d'Alcanada "un exemple únic d'indústria local vinculada a una sèrie de polítiques socials, amb la construcció d'habitatges per als treballadors".

La Comissió Insular de Patrimoni ja va incoar expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC), amb categoria de Conjunt Històric, a favor dels elements que conformen el conjunt de la central i la colònia industrial, i amb categoria de Monument a favor de l'edifici de la central tèrmica. Precisament aquest expedient de declaració de BIC és el que faculta el Consell a poder exercir ara el dret de tempteig sobre una operació de venda dels terrenys.

"Serà un plaer i un orgull per al Consell poder impulsar un projecte d'aquestes característiques", ha expressat la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera. "Feim un pas valent que es converteix en històric per a Alcúdia i Mallorca perquè garanteix que el patrimoni quedi en mans públiques i ofereix l'oportunitat d'aprofitar fons Next Generation per a un projecte de transició verda i descarbonització", ha afegit.

Per part seva, el batle d'Alcúdia, Domingo Bonnín, ha remarcat que per al municipi "és importantíssima aquesta adquisició per part del Consell, perquè el fet que siguin administracions públiques les que estan implicades en el projecte facilitarà que es tiri endavant".

Des de la institució han recordat que la zona d'Alcúdia ha entrat a les zones afectades pel Conveni de Transició Justa que impulsa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb una previsió de set milions d'euros que es destinaran a la rehabilitació ambiental, la conservació de la naturalesa, la biodiversitat i els ecosistemes, la promoció del patrimoni històric, cultural i industrial i el foment del turisme sostenible, que preveu expressament la descontaminació de l'antiga central d'Alcanada.

Reaccions dels grups

MÉS per Mallorca ha celebrat l'adquisició per part del Consell de la central tèrmica d'Alcanada i que passi a ser propietat pública, perquè "en garantirà la protecció". En aquest sentit, han indicat que actualment s'està treballant en un projecte de reindustrialització de les instal·lacions, "apostant així per la diversificació econòmica", i han reiterat la intenció que la central sigui un centre d'innovació per als sectors d'economia verda i blava.

A més del preu de compra, les instal·lacions de la central tèrmica necessiten passar un procés de descontaminació, que s'ha estimat en 19 milions d'euros, segons han assegurat des de MÉS. Amb tot, han assenyalat que el Consell s'encarregarà dels estudis necessaris per conèixer el cost real de la descontaminació esmentada.

Per part seva, El Pi ha aplaudit la compra d'aquest terreny perquè, segons el seu parer, "posa fi a l'especulació urbanística de la zona". D'aquesta manera, la portaveu de la formació, Xisca Mora, ha defensat en el ple del Consell la compra dels terrenys i la futura instal·lació del centre Alcúdia Tech Mar, “un projecte que pretén ser un punt neuràlgic per a la diversificació del model productiu insular".

stats