Urbanisme
Part Forana 28/02/2023

Deià vol requalificar un solar rústic de 6.000 metres quadrats per fer-hi habitatge protegit

L'Ajuntament redacta el nou PGOU que restringirà el creixement en urbà i el prohibirà en rústic

3 min
Imatge de Deià

PalmaDeià ha iniciat la redacció del nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que regirà el creixement urbanístic del municipi en els pròxims anys. L'Ajuntament, que ha signat aquesta setmana el contracte per a la redacció del document, ja té previstes quines les grans línies d'aquesta normativa, que substituirà les actuals normes subsidiàries del 1992. "Cal un nou enfocament urbanístic perquè la realitat i la manera de fer de fa 30 anys no són les mateixes que ara", ha explicat el batle de Deià, Lluís Apesteguia.

Tot i estar en una fase inicial, un dels objectius més concrets de refer el PGOU és permetre la construcció d'habitatge protegit. En aquest sentit, el batle, Lluís Apesteguia, ha avançat que el planejament preveurà la requalificació d'un solar de 6.000 metres quadrats on es podrà fer habitatge de protecció oficial. La parcel·la està ara qualificada com a sòl rústic, però "confronta amb sòl urbà" i és de propietat municipal, ha explicat el primer edil. Aquesta, segons ha explicat, serà l'única excepció de creixement en rústic.

Precisament la línia general del nou planejament és la de restringir el creixement urbanístic en sòl urbà i prohibir-lo en rústic per intentar "minvar l'efecte de l'especulació", ha explicat. "Si preveus la construcció de grans xalets, tindràs un tipus de mercat enfocat al luxe i si preveus fer cases més petites i accessibles, els residents tindran més possibilitats", ha puntualitzat Apesteguia. I és que més del 30% de les vendes d'habitatge a les Balears són a estrangers i Deià no és aliè a aquesta situació. De fet, arran de l'augment de la demanda per part de forans, el preu mitjà del metre quadrat en el municipi no ha davallat dels 5.131 euros en els darrers dos anys i actualment se situa en els 6.759 euros, segons les darreres dades del portal immobiliari Indomo.

A això se li suma que, una de cada quatre cases del municipi està desocupada permanentment, un fet que dificulta l'accés a l'habitatge per part de residents. En aquest sentit, el Consistori ho té clar: "El PGOU també ha d'influir en el model econòmic del municipi perquè Deià ha de ser un poble per viure-hi i no només un lloc per a turistes", ha apuntat el batle. De fet, actualment i segons les darreres dades del Govern, el municipi té 1.153 places turístiques entre allotjaments i habitatges, una xifra que representa prop del doble dels habitants del municipi (620).

Consens i participació

La redacció del nou PGOU fou aprovada el març de 2021 per unanimitat, tot i que la seva licitació arrossegà un llarg litigi que ha durat fins enguany. El fet és que les empreses que havien perdut la licitació varen interposar un recurs davant el Tribunal Central Administratiu de Recursos Contractuals que va suspendre el contracte.

No obstant això, el Tribunal ha donat la raó a l'Ajuntament que ha signat un nou contracte aquesta setmana. "Ara s'inicia un llarg procés de participació ciutadana i política. Cercam el màxim consens perquè és un pla que pot durar trenta anys perfectament", ha explicat el batle. Així, a final d'any l'Ajuntament preveu aprovar inicialment el document, que després haurà de passar pel sedàs de les administracions supramunicipals.

Durant aquests mesos, els ciutadans i també els partits municipals podran fer aportacions. Un cop finalitzat aquest procés, s'aprovarà provisionalment. El Consell de Mallorca i el ple seran els encarregats d'aprovar definitivament la nova normativa. "Poden passar tres o quatre anys, però no pas pena d'un possible canvi de consistori perquè tots tenim línies similars i ens hem posat d'acord", ha sentenciat el batle.

stats