Compra d'habitatges
Societat 29/12/2022

Més del 30% de les vendes d'habitatges a les Balears són a estrangers

El ritme de compra per part de forans és a hores d'ara de 700 cases cada mes

2 min
Casa de luxe a Mallorca

PalmaMés del 30% de les vendes d'habitatges a les Balears són a estrangers, segons reflecteixen les dades del Col·legi de Registradors de la Propietat. Aquesta xifra és gairebé el doble que la mitjana estatal, que queda en un 15,9%. Segons va publicar l'ARA Balears, el ritme de compra per part d'estrangers és a hores d'ara de 700 cases cada mes, 23 al dia. De fet, la ràtio de compra supera el 40% del total de les operacions que es fan a l’Arxipèlag.

Les Canàries segueixen de prop les Balears pel que fa a operacions immobiliàries en mans d'estrangers, amb quasi un 30%. En tercer lloc hi ha el País Valencià, amb un 28,3%. Respecte del perfil de l'inversor, la població britànica és la que més habitatge ha comprat a Espanya durant el tercer trimestre de 2022, un 9,3% del total, seguida de la població alemanya, francesa i romanesa.

Manca d'accés a l'habitatge

La investigadora en Geografia Crítica Urbana de la UIB, Sonia Vives, apunta que aquest nivell de compra d'habitatges per part d'estrangers és una "quantitat aclaparadora". "Evidentment està tenint unes conseqüències terribles en matèria d’accés a l’habitatge per part dels illencs, una realitat que ja era complicada però que ara mateix agafa dimensions desbordants i la ciutadania es troba que de cap manera es pot plantejar accedir a un habitatge, que no oblidem que és un dret”, insisteix la professora. Per la seva banda, l'agent immobiliari Ferran Font, consultat per l'agència Europa Press, apunta que els motius de l'augment de les vendes podrien ser "el clima i el nivell de vida", amb preus molt inferiors als països del nord d'Europa.

Durant el darrer trimestre de l'any, s'ha encetat el debat entorn de la possibilitat de limitar la compra d'habitatges per part de persones no residents. De fet, el ple del Parlament va aprovar una iniciativa en aquest sentit. El mateix conseller de Turisme, Iago Negueruela, ho va reconèixer el mes passat en el marc d'un ple: "Les Balears no es poden convertir en un parc temàtic on no càpiga la gent de les nostres Illes". Per això, es va constituir una comissió de treball per estudiar la viabilitat legal de la limitació de la compravenda per part de no residents de les Illes, en el marc jurídic europeu. Estava previst que l'estudi es publicàs a final d'aquest 2022.

stats