Política 21/09/2022

El límit dels preus del lloguer, a debat en el Parlament

Més per Menorca presenta a la Cambra una proposició de llei per fer front a "la paràlisi absoluta" de la normativa estatal d'habitatge

ARA Balears
2 min
El Parlament debatrà una proposició de Més per Menorca per posar límits als preus del lloguer a les Balears.

PalmaEl ple del Parlament debatrà el pròxim dimarts la proposició de llei (PL) de Més per Menorca, que cerca modificar la Llei d'arrendaments urbans estatal perquè les comunitats puguin establir límits al preu del lloguer. El portaveu parlamentari de la formació, Josep Castells, ha explicat després de la junta de portaveus que la iniciativa sorgeix per "fer front a la situació dramàtica" de l'habitatge a les Balears.

Castells ha censurat "la paràlisi absoluta" de la llei d'habitatge estatal, que ja fa unes setmanes que es troba en tramitació en període d'esmenes, tot i que es preveu que abans de final d'any rebi el vistiplau del Congrés i el Senat. A més, ha lamentat que "els grans partits no fan res" en aquest sentit. En cas que la proposta surti aprovada, arribarà al Congrés dels Diputats perquè es debati. "Estam segurs que anirà endavant", ha assegurat el portaveu ecosobiranista.

El Pi, Ciutadans i el PP ja han anunciat el seu vot en contra de la PL, i es preveu que Vox també s'hi sumi. Per la seva banda, a Unides Podem s'han mostrat "majoritàriament favorables" a la proposta, una posició compartida també per MÉS per Mallorca. A més, els ecosobiranistes demanaran que s'eviti la proliferació del lloguer turístic il·legal i limitar o prohibir la compra d'habitatges per part de no residents, entre altres propostes.

Per tant, la mesura quedaria, previsiblement, en mans del PSIB. Per ara, la portaveu parlamentària adjunta, Silvia Cano, ha explicat que els socialistes han presentat esmenes perquè la reforma "estigui en consonància" amb la llei estatal i que "s'està acabant de polir".

Crítiques de l'oposició

A banda de les dues formacions que integren el Grup Mixt –Més per Menorca i la coalició formenterenca d'esquerres–, l'oposició ha criticat el fons de la PL promoguda pels ecosobiranistes. La coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, ha indicat que modificar la Llei d'arrendaments urbans estatal "no és factible", i la limitació dels preus de lloguer "no ha estat eficient a Barcelona i altres llocs".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, assegura que "és una mesura que aniria en contra de l'objectiu que pretén defensar", ja que "si volem més habitatges a preu assequible, s'ha de procurar incrementar l'oferta". Finalment, la portaveu adjunta popular, Núria Riera, considera que la problemàtica de l'habitatge se circumscriu "al Govern", pel fet que la normativa d'arrendaments urbans també s'aplica a altres comunitats a banda de les Balears.

stats