Varietats locals
Part Forana 14/08/2023

El canvi climàtic fa patir el ciuró mallorquí: només 7 de les 18 explotacions han tret fruit

La superfície conreada en ecològic ha caigut un 43% i la varietat local podria desaparèixer "d'aquí a pocs anys", segons alerten els pagesos

2 min
La varietat mallorquina de ciuró és la més estesa; un ciuró menudet, cilíndric, de color clar i de bona pasta.

PalmaEl declivi del ciuró mallorquí es constata en només dues dades: el nombre de productors que el conren en ecològic ha davallat un 33% i la superfície ha caigut a gairebé la meitat (-43%). El motiu? Els efectes del canvi climatic, segons expliquen els pagesos. Precisament, l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) i l’Associació de Varietats Locals alerten que aquesta varietat local podria desaparèixer "d'aquí a pocs anys" tot i ser "una varietat antiga que fins fa una dècada encara donava bons rendiments en extensiu, i que suposava un producte local demandat tant per a alimentació animal com humana".

El ciuró mallorquí.

El fet és que es tracta d'un cultiu de cicle curt, que se solia sembrar la primera setmana de febrer, deixant les gelades enrere. Les pluges de març i abril el feien créixer i es collia a final de juliol, amb la planta seca. Però el règim de pluges i temperatures ha canviat i els pagesos que en fan duen una sèrie d'anys de collites molt dolentes que han provocat, en nombrosos casos, que no es pugui recol·lectar o bé que no se n’obtingui ni la llavor sembrada. Tant és així que, per a la campanya d'enguany, només 7 de les 18 explotacions tenen ciuró per vendre o per, simplement, tornar a sembrar, lamenten des d'Apaema.

La pèrdua d'una varietat local i les seves conseqüències

La situació no només és dolenta per a l'economia dels pagesos, sinó que el risc d’erosió d’aquesta varietat també afecta la societat i el context actual, en què la proteïna vegetal "és fonamental per transitar cap a una alimentació amb una disminució del consum de carn", apunten els pagesos. De fet, asseguren que "la demanda de llegum s’havia incrementat en els darrers anys", per aquest canvi de tendència més conscient de les conseqüències d'allò que es menja.

També és una 'mala notícia' des del punt de vista de pèrdua de biodiversitat cultivada i "els pagesos i els consumidors queden relegats a haver de dependre de llavors de varietats comercials, homogeneïtzant així els productes disponibles al mercat i disminuint la sobirania alimentària", alerten.

Les virtuds del ciuró mallorquí i les solucions al declivi

El ciuró mallorquí –un ciuró menudet, cilíndric, de color clar i de bona pasta– és un cultiu prou important per les seves virtuts. Es tracta d'un aliment humà "de primera categoria", de bon pinso per al ramat i, a més, el seu cultiu deixava la terra més fèrtil, expliquen des d'Apaema: "Se sembrava a pràcticament tots els municipis de l'illa, i dins la finca se li destinaven els millors sementers", sentencien.

És per això que Apaema i l’Associació de Varietats Locals volen traslladar la preocupació per la tendència negativa del ciuró, la qual en pot suposar, d'aquí a pocs anys, la desaparició. Per aquest motiu, les dues associacions varen reunir els productors ecològics de ciuró mallorquí fa uns mesos per posar en comú la situació i mirar de trobar solucions.

Entre aquestes es van proposar seleccionar els ecotips més aptes davant del nou escenari climàtic i avançar l'època de sembra (amb els problemes d'herba que implicaria), així com adquirir de manera conjunta una sembradora de precisió, que permetria un treball acurat i més marge en el calendari de sembra.

stats