Medi Ambient
Part Forana 28/09/2022

La badia de Pollença ha perdut diversitat i el seu estat és vulnerable

Segons el darrer informe integral sobre l’estat de les aigües i ecosistemes marins de la zona, fet per l'Imedea, la pressió de l'activitat humana és el factor que més l'afecta

ARA Balears
2 min
Imatge de la segona taula de treball per a la qualitat ambiental de la Badia de Pollença.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori, a través de la Direcció General de Territori i Paisatge, ha convocat aquest dimecres la segona taula de treball per a la qualitat ambiental de la badia de Pollença. Entre les conclusions dels estudis encomanats per analitzar les pressions que rep l’indret destaquen el pes de l’activitat humana en la pèrdua de diversitat en un sistema vulnerable com és la badia, en tenir poca profunditat i poca circulació. Les causes són multifactorials, però es poden resumir en dos tipus: les que es pateixen des de la terra i les que es pateixen des de la mar.

Segons la Conselleria, quant a la terra, destaquen les construccions a la costa i la planificació d’algunes urbanitzacions sobre infraestructures hidràuliques i una xarxa de clavegueram en mal estat. Pel que fa a les de la mar, la navegació intensa, la qual provoca contaminació per hidrocarburs o fecals en el cas del mal buidatge de les sentines, així com l’ocupació il·legal del domini públic maritimoterrestre amb estructures de fondeig permanent.

D'aquesta manera, les solucions proposades van encaminades a actualitzar i condicionar infraestructures com la xarxa de clavegueram o reduir la pressió a la mar. Cal recordar que es tracta d'un informe integral sobre l’estat de les aigües i ecosistemes marins de la badia de Pollença (Imedea), l’estudi ecològic dels impactes i estructures de fondeig permanents a la badia de Pollença (Arrels Marines) –ambdós encarregats per l’Ajuntament– i l’avaluació de l’estat actual del medi marí a la badia de Pollença (Associació per a la Defensa del Port de Pollença). A partir d’aquests treballs científics, les diferents administracions prendran decisions d’acord amb les seves competències.

stats