Algaida
Part Forana 06/03/2024

Algaida posa a un clic el control de tots els arbres, carrers i camins públics

L’objectiu és conèixer l‘estat dels vials i de les intervencions que s’hi han fet i fer un seguiment del manteniment

Josep Maria Sastre
2 min
L’objectiu d’aquesta iniciativa és tenir un control de l‘estat dels camins i carrers

PalmaEl municipi d’Algaida i els nuclis de Pina i Randa tenen 1.187 arbres, 103 camins públics i prop de 100 carrers. Ara, tot aquest inventari i informació està sota el control de l’Ajuntament d’Algaida, a un clic en un llistat georeferenciat i sota control telemàtic.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és conèixer l‘estat dels camins i carrers, de les intervencions que s’hi han fet i, sobretot, fer un seguiment del manteniment diari. La batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, explica que, “per exemple, si ens informen d’una incidència en un carrer o un camí, el podem marcar i controlar si s’ha arreglat definitivament o si es repeteix pel motiu que sigui”. “Cada vegada que un resident a foravila o d’un carrer ens informa d’una incidència posam una alarma i en feim un control”, apunta. El mateix seguiment es farà amb les diferents obres i tasques de manteniment que hi fa l’Ajuntament d’Algaida. És a dir, a banda d’incidències puntuals en termes generals, aquest espai de control serveix per saber l’historial de cada carrer: quan es va asfaltar i pintar, quan s'hi va col·locar senyalització horitzontal o vertical, etc.

Arbrat

Pel que fa al control de l’arbrat, s’ha fet un inventari dels 1.187 exemplars que hi ha, i se n’han identificat 47 espècies. Una de les conclusions de l’estudi és que “l’estat és bo i amb òptima projecció de futur, tot i que s’ha definit el gruix d’exemplars que necessiten intervenció i aquells en els quals és necessari aplicar un seguiment periòdic. El nucli d’Algaida concentra la major part d’exemplars, i, per tant, és el que exigeix més actuacions concretes”.

Cada arbre disposa de la seva fitxa, que inclou informació com ara el nom comú i científic, altçàri, fullatge, ubicació, estat i altres detalls. S’hi un inclou llistat d’exemplars que necessiten una intervenció urgent. “L’objectiu d’aquest inventari és reconèixer les espècies i la seva distribució i ubicació, però també saber l’estat de cada exemplar per avaluar possibles conflictes o riscos associats, com ara els danys de les arrels a la via pública”, explica Fullana.

En aquest sentit, destaquen que les accions destinades a la millora del patrimoni arbori del municipi “són de gran ajuda per fomentar i enfortir el paper del verd urbà en el benestar social i la conservació ambiental“. Aquest sistema permetrà dur un control de les plantacions, podes, tractaments fitosanitaris, inspeccions en altura, regs, tales, intervencions especials o qualsevol classe d’actuació.

Pel que fa a les espècies, la majoria d’arbres són lledoners (342), oms (190) i xicrandes (170). En aquest sentit, apunten que, “com és habitual en aquests tipus d’estudis, unes poques espècies concentren alts percentatges de representativitat, a diferència d’altres la presència de els quals és testimonial”. Afegeixen que “la quantitat d’espècies al·lòctones supera les autòctones i els endemismes són poc predominants. Per això, seria interessant reforçar l’arbrat municipal amb espècies xeròfiles, més adequades a les condicions ambientals típiques del clima mediterrani, amb l’objectiu de disminuir els costos de manteniment i el risc d’accidents”.

stats