FISCALITAT
Part Forana 09/06/2017

Ses Salines castiga el lloguer vacacional

L’Ajuntament cobra una taxa de fems “aberrant”, sense modificar l’ordenança reguladora del 2008

Miquel Barceló
3 min
CASES VACACIONALS Proliferen els habitatges fora vila que es destinen a explotació turística.

Ses SalinesL’Ajuntament de ses Salines ha posat al cobrament del fems una taxa específica per als habitatges que es dediquen al lloguer vacacional, que en alguns casos (302 euros per una casa amb 8 places) triplica la que paga un habitatge general (86 euros). Això passa sense que el Consistori, governat en minoria (4) per Endavant, una coalició d’esquerres (PSOE, MÉS i independents), hagi modificat l’ordenança de taxes de fems en vigor, que data del 2008 i que no inclou les cases que es dediquen al lloguer turístic. Tampoc no s’ha fet cap estudi econòmic que avali la mesura recaptatòria, que està provocant una allau de queixes i recursos.

L’Ajuntament s’ha dedicat a aplicar una taxa de residus de 38 euros per cada plaça de lloguer vacacional sota el concepte ‘allotjament turístic sense menjador’, la mateixa que aplica a blocs d’apartaments turístic sense cuina a vorera de mar. “Quin estudi econòmic avala que una casa de lloguer vacacional genera més residus que una casa normal?”, es demana en algun dels recursos interposats contra el cobrament de la taxa.

Usos alternatius

Un altre agreujant que se subratlla és el fet que, aplicant el criteri d’allotjament turístic sense menjador, moltes cases vacacionals “alternen l’allotjament turístic amb l’ús propi i residencial que té l’habitatge”. La crispació ha arribat a molts afectats quan han rebut no només la taxa del 2017 sinó també la notificació del pagament de fins a tres anys enrere (2014, 2015 i 2016), que de mitjana suposa un sobrecàrrec de 650 euros per habitatge, tot i que n’hi ha que només operen des de fa un any.

El municipi de ses Salines té 4.000 places hoteleres, a Colònia de Sant Jordi, i 654 places vacacionals dins terreny rústic i urbà.

El batle, Bernat Roig, ha explicat que ha estat l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) la que ha activat enguany el cobrament, “com ho va fer a municipis veïns com Campos o Santanyí”. “L’Ajuntament no hi té res a veure”, assegura Roig. Fonts municipals, emperò, han assegurat a l’ARA Balears que el batle i la regidora d’Hisenda, Fina Tur, es van reunir el setembre del 2016 amb tres membres de l’ATIB.

“Varen venir -diu el batle- a informar que farien una actualització de les cases que es dediquen al lloguer turístic. No sabíem quan ho liquidarien”, assegura Roig. “Hi ha jurisprudència que si es lloga per temporada ha tenir un tractament de plaça turística, perquè la nostra ordenança no distingeix habitatge vacacional de plaça turística”, es justifica el batle, remarcant que “no tenim interès a apujar impostos”.

El cobrament de la nova taxa ha esperonat l’oposició, el PP (5) i El Pi (4). El popular Juan Rodríguez considera que l’aplicació del cobrament no es fa sota la regulació pertinent, “que seria a través de l’ordenança”, i que “cal cercar un equilibri entre places hoteleres i vacacionals” a l’hora de fixar la taxa. “La gent fa recursos a través de l’Associació de Petits Comerciants de ses Salines, per tal que es retornin els pagaments, que creim que són aberrants”, replica Rodríguez. A més, recorda: “La Llei de taxes i preus públics diu que l’ingrés no pot superar el cost del servei i que les taxes s’han d’adaptar a la realitat”. “Com es pot justificar una taxa de 300 euros quan una casa normal en paga 86?”, es demana el portaveu del partit majoritari.

Pel PP, hi ha hagut una manca clara d’informació sobre la taxa, cosa que, a parer seu, està generant un greu malestar. Rodríguez recorda que hi ha cases vacacionals que no estan obertes tot l’any. “Estam disposats a discutir i acceptar que en el futur els habitatges vacacionals paguin un 15 o un 20% més, però no aquesta taxa aberrant”.

Paquito Parrondo, regidor d’El Pi, critica“que s’apliqui una taxa tan elevada sense haver modificat la taxa de fems perquè inclogui aquesta activitat econòmica, ja que hi ha molts mesos de l’any en què les cases de lloguer no estan obertes i per tant no generen residus”.

stats