Part Forana 10/11/2016

La Fira de Pollença dóna protagonisme a la ràfia, bessó de la indústria local durants els anys 50

La plaça de Ca les Munnares acull la primera edició de l'EcoFira

Ara Balears
2 min
La fira de Pollença intenta reactivar el sector artesanal i promocionar tot el mercat local.

PollençaEntre els diversos elements innovadors que presenta la Fira de Pollença, la ràfia hi tindrà un protagonisme especial. La mostra artesanal que té lloc avui també presenta com a novetat la recuperació d'espais expositius, com el pont Romà i la Cooperativa Pagesa, amb la mostra d'animals i la degustació de me. La plaça de Ca les Munnares acollirà la I EcoFira i al centre històric també es col·locaran nombrosos expositors, després d'anys de reivindicació per animar els carrers del centre.

La sala de plens de l'Ajuntament acollirà una exposició d'objectes i documents, per recordar un fragment de la història industrial de Pollença. En aquest sentit, la regidora de Fires i Mercats, Iliana Capllonch, valora la feina que fan des de l'Associació d'artesans per fer possible la fira pollencina. "Ja l'any passat, amb l'associació d'artesans, vam pensar que aquesta edició tindria la ràfia com a fil conductor. I ha estat molt emocionant veure com, al llarg d'aquests darrers mesos, moltíssima gent s'ha involucrat en la preparació de la fira, tots els departaments de l'Ajuntament i la ciutadania en general", ha manifestat la regidora. El disseny del cartell i programa de la fira és de Coloma Ferragut, i la ràfia n'és la protagonista, remarca Capllonch.

Lluís Magraner, president de l'Associació d'artesans de Pollença, destaca que s'ha agafat una nova línia de creació d'una "subfira". Enguany, la ràfia n'és l'element estrella, però en anys propers es pretén que hi hagi altres artesanies antigues locals per recordar.

La matèria primera de la ràfia serà present a tota la fira. Dins l'església del convent es projectarà un documental en què les dones que treballaven als tallers de ràfia de Pollença expliquen com era la seva feina. Els artesans fan una crida a la gent jove, perquè visiti la fira i pugui descobrir l'esplendor d'aquest element, tot el que es feia a Pollença, tot el món industrial que hi havia al municipi per subsistir, abans de l'arribada del boom turístic.

Activitat pionera a Mallorca

Tot i que hi hagué altres indrets de Mallorca que obriren tallers de ràfia, es pot considerar que foren els empresaris pollencins els veritables pioners a l’illa. I, per descomptat, aquesta indústria no assolí una importància econòmica i social tan rellevant en cap altra població. En principi, els productes fabricats no es destinaven al mercat local. S’exportaven als centres turístics d’Europa, com ser Biarritz i també a d’altres continents. De totes maneres, a mesura que el turisme anava guanyant terreny a Pollença, també es varen començar a vendre als hotels del municipi, com el Molins i, especialment, el Daina, propietat de Bartomeu Siquier, de la fàbrica Can Siquier.

Primera edició de l'EcoFira

Tomeu Cifre, regidor de Medi Ambient, explica que la innovadora EcoFira que es muntarà a la plaça de Ca les Munnares "té com a objectiu donar a conèixer aspectes de l'oferta actual que hi ha pel que fa als diferents elements relacionats amb la sostenibilitat". Tot i que la ràfia és la gran protagonista de l'edició d'enguany, a la fira hi haurà activitats per a tots els públics. Actuacions musicals, circ, III Cervesàrium i 'food trucks', i actes esportius. Dilluns serà el dia del Firó.

stats