Publicitat
Publicitat

MÉS reconeix l'estancament del català i aposta per un pacte educatiu amb el PP

Els ecosobiranistes fan un balanç positiu dels dos anys de gestió i es marquen nous reptes 

L'estancament que pateix el català en l'entorn educatiu i social preocupa la coalició MÉS, que reconeix i pateix per la manca d'avenços. Una taula rodona en el marc de les xerrades d'estiu que organitza enguany MÉS-Vilafranca ha servit per fer autocrítica i mostrar la radiografia dels dos anys de gestió de la formació nacionalista a la Conselleria d'Educació, on ocupen dues de les cinc direccions generals: Innovació, i Formació Professional i Formació del Professorat.

Jaume Ribas i Maria Francisca Alorda, que ocupen respectivament aquests departaments, han fet balanç dels dos primers anys de legislatura, acompanyats per Bartomeu Barceló, cap del Servei de Formació del Professorat. Barceló, que treballa també en el marc del futur pacte educatiu, ha remarcat que serà necessari tenir el suport del PP per evitar canvis continus en el model de les Illes cada cop que canviï el color polític del Govern, i més en una autonomia on la comunitat educativa està encara en fase de creixement, cosa que no passa a moltes de les comunitats de la Península.

"Com acollim els nouvinguts perquè se sentin emocionalment vinculats a la nostra llengua?" és un dels reptes proposats per Alorda, qui ha recordat que les escoles d'estiu per a nouvinguts de 10 a 14 anys són una bona eina per a la immersió lingüística. Els paper dels dinamitzadors lingüístics dins els centres també han de suposar un major potencial per aixecar l'ús del català.

Quant a la formació professional, aquest és un segment que té un ampli seguiment per part de l'empresariat, segons Alorda, perquè es tracta d'una línia en la qual els estudiants troben més oportunitats a l'hora d'entrar en el mercat laboral. Els 1.000 alumnes més, incorporats els darrers anys, en són una prova clara, segons la Direcció General de Formació Professional.

Reforçar el model actual

L'ús de noves metodologies, com pot ser la innovació dins la creació formativa i ampliar la competència de matemàtiques, ha de servir per reforçar el model actual, en el qual també  destaquen algunes clarors, com la introducció del plans de convivència que Educació lliga al descens important, "fins a un 50%", de la intervenció de Fiscalia de Menors davant casos de denúncies. Un altre avanç subratllat per MÉS és la contractació de 800 professors més els dos darrers anys i els resultats de proximitat amb els claustres assolida amb "contacte directe a través de nombroses visites als centres".

La innovació educativa en temes mediambientals, la promoció de salut, la reactivació del camps d'aprenentatge, el foment de les escoletes, el protocol d'assetjament, els debats pedagògics i el treball per objectius per sobre de la necessitat d'acabar els temaris són alguns altres aspectes en què, segons MÉS, s'està avançat a bon ritme en les seves àrees de gestió dins la Conselleria d'Educació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF