ESPAIS NATURALS
Part Forana 08/10/2016

Medi Ambient, també a favor d’ampliar el Parc del Llevant

Govern, Ajuntament i GOB analitzen a Artà el futur de la zona protegida

Miquel Barceló
3 min
Medi Ambient, també a favor d’ampliar el Parc del Llevant

ArtàEl Parc Natural del Llevant té cada vegada més expectatives de poder recuperar els límits de 2001 (16,232 hectàrees terrestres i 5.275 hectàrees marines), tot i que dos anys després el Govern Matas el reduís a un 10% del territori inicial (1.672 hectàrees). Aquest fou el missatge del nou director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, en el debat públic sobre el futur del parc organitzat divendres vespre pel grup Alternativa per Artà. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca està en la línia expressada per tots els grups del Consistori, menys el PP, d’eixamplar l’àrea de la península del Llevant amb el major grau de protecció.

Mir remarcà que tots els vents són favorables a l’ampliació: els voltants del parc estan protegits, hi ha una normativa urbanística municipal prou restrictiva i un marc jurídic en el qual entra en joc la UE, a més del suport polític i social. No obstant això, deixà caure una gran ombra: “Parc sí, però gestió també”. “Alguns plans de gestió a vegades són complexos i des d’una visió transversal s’ha de pensar en els mecanismes i la capacitat de gestió”, afegí abans de recordar que hi ha un dèficit de personal tècnic “brutal” per gestionar els parcs.

Tolo Gili subratllà que la discriminació que pateix l’Ajuntament per part dels diferents governs autonòmics no ajuda a mantenir una bona sintonia entre els veïns i l’espai protegit. “És increïble que hàgim de pagar l’oficina del parc sense que se’ns hagi tingut en compte a l’hora de promocionar les rutes senderistes, per exemple”, es queixà. Retrets al marge, el batle creu que “és un bon moment perquè el Govern es comprometi de veres” a una ampliació del parc. Gili recordà que no hi la crispació social de l’any 2001, quan , tal com recordà el coordinador del GOB, Antoni Muñoz, es crearen fins a quatre associacions per fer tombar el parc.

Muñoz presentà amb detall i profusió històrica tot el recorregut polític i social que ha acompanyat el Parc del Llevant fins avui, i lamentà que el ministre de Medi Ambient d’aleshores (2001), Jaume Matas, fes campanya en contra de la creació del Parc del Llevant. “El 2003, Matas ens robà un parc”, sentencià.

Pel GOB, cal ampliar-ne els límits actuals, “perquè els parcs ben gestionats esdevenen font de riquesa i poden obrir la porta a una producció amb segell propi, que molta gent cerca” en els mercats. “El parc actual no és el model en què els propietaris prenen part en la protecció”, subratllà Muñoz, qui demanà que en una futura ampliació es treballi per assolir una major implicació de totes les parts afectades.

Crítiques al Govern per la destinació de l’ecotaxa

La destinació de l’ecotaxa ocupà una part del debat. Per l’Ajuntament, “ha estat una coça a l’estómac” que només s’inverteixi en temes d’aigua. El batle Gili recalcà que “ens estan discriminant, perquè una part important hauria d’anar a la protecció del medi ambient”. Miquel Mir s’expressà igual i va mantenir el compromís de lluitar per tenir, l’any vinent, més recursos per destinar als projectes mediambientals. Per Muñoz, l’ecotaxa hauria de compensar l’impacte que provoca el turisme en el medi ambient. El GOB espera que el Parc del Llevant “entri dins l’agenda del Govern” el 2017. Entre el públic assistent, el portaveu d’UIA, Jaume Alzamora, opinà que la gent d’Artà no se sent seu el parc perquè “es gestiona des de Palma”. “Cal ser valents i ampliar-lo amb les eines necessàries”, hi insistí. Veïns de la Colònia de Sant Pere i de Son Serra aportaren el seu punt de vista sobre la demanda d’ampliar el parc que presentarà aviat l’Ajuntament. El director del Parc, Cristian Ruiz Altaba, remarcà “la feina extraordinària de la gent que hi treballa, que ha assolit fites de conservació bones, atenent la valoració dels visitants”.

stats