ELECCIONS MUNICIPALS

Inca: set partits amb pactes a l'horitzó després de 20 anys de predomini del PP

La majoria absoluta popular s'examina en uns comicis més oberts que mai

Després de 20 anys de govern del Partit Popular a Inca, dels quals 16 han estat en majoria absoluta, el repartiment de seients a la sala de plens a partir del 24-M és més incert que mai i podria fer imprescindibles acords entre diferents partits.

L'any 2011, quan el batle Rafel Torres debutà com a candidat després d'haver rebut la vara de l'històric Pere Rotger, el PP va aconseguir per molt poc marge de vots els 11 regidors que el varen alliberar d'haver de cercar cap pacte. Els Independents, amb Àngel Garcia com a cap de llista, va aconseguir dos edils, a molts pocs vots d'obtenir el tercer. Per part seva, la Lliga regionalista, encapçalada per Gori Ferrà, actual candidat d' El Pi, no va tenir representació per tan sols una seixantena de paperetes. Aquestes dues agrupacions poden ser decisives en cas que no hi hagi majories absolutes. Cal tenir en compte, a més, que l'opció regionalista no està dividida en dos (Lliga i Convergència per les Illes), com fa quatre anys.

El PSOE, segona força amb sis regidors, ha fet una campanya molt intensa que pretén pal·liar el desgast de la marca socialista arreu de l'Estat. El seu candidat és Virgilio Moreno. No és una cara nova, ja que, amb 14 anys de bagatge com a regidor, ha agafat el relleu de Xavier Ramis MÉS, per part seva, actualment té dos edils. El candidat torna a ser Antoni Rodríguez, amb una llista renovada. La número 2 és Alice Weber, membre destacada de la comunitat educativa de la capital del Raiguer, que substitueix Andreu Caballero, el regidor més actiu del consistori inquer durant aquesta legislatura.

Guanyem també es presenta a Inca, formada per membres d'Esquerra Unida, Esquerra Republicana i ciutadans independents. Isabel Vallès, d'EU, n'és la cap de llista. Tant el nou partit com UpyD, que es presenta amb una nova cara, Javier Moreno, com a candidat, poden tenir més difícil arribar al cinc per cent de vots necessaris per aconseguir un edil.

Malgrat la incertesa dels resultats i el desgast de quatre anys de govern en què la fallida privatització de l'aigua, l 'aturada de les obres del Teatre Principal i la polèmica per la  variant Nord poden haver estat clau, els populars no descarten poder tornar a aconseguir una majoria absoluta o repetir un govern en minoria, com va ser el de Rotger la legislatura 1991-1995. Ara bé, els assajos d'unió de l'oposició en diverses qüestions municipals durant els darrers anys lleven possibilitats a aquesta opció.

 

 

 

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF