Parlament
Política Parlament 02/02/2024

Le Senne atura els tràmits per expulsar els díscols de Vox

La mesa preveia incloure la reforma del reglament en el ple del pròxim dimarts

2 min
Gabriel Le Senne a la reunió que la Mesa del Parlament de dimecres.

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha desconvocat la reunió extraordinària de la Mesa i la Junta de Portaveus que tenia com a objectiu la reforma exprés del reglament per expulsar els díscols de Vox, segons han avançat mitjans locals i confirmen fonts de la mesa a l'ARA Balears. Aquesta maniobra de darrera hora va en la línia dels moviments que Le Senne ha fet els darrers dies per intentar reconduir la situació. Dijous va convocar a una reunió dos dels diputats indisciplinats amb la direcció estatal de Vox, Sergio Rodríguez i Agustín Buades, per parlar de la situació del partit.

La reunió de la Mesa i la Junta tenia l'objectiu que s'acceptàs fer un ple extraordinari per incloure la presa en consideració d'una reforma exprés del reglament per poder expulsar els parlamentaris rebels del grup de Vox. Desconvocant la reunió d'aquest divendres, Le Senne guanya temps per arribar a un acord amb els díscols i resoldre la crisi del partit.

La reforma va ser proposada per MÉS per Mallorca i parteix amb el suport del PSIB i del mateix Le Senne, que el passat dimecres va assegurar que la veia amb bons ulls. Consisteix a afegir un punt a l'article 27 de la normativa interna del Parlament, que regula les condicions dels diputats no adscrits. En aquest apartat s'estableix que quan els parlamentaris siguin expulsats del seu partit puguin perdre, en conseqüència, el seu lloc al grup parlamentari. Això implicaria que els cinc díscols de Vox passassin a ser no adscrits, perdessin l'assignació econòmica que els pertoca com a grup i, a més, l'opció de presidir el Parlament. Cal tenir en compte que el principal motiu dels rebels per expulsar Le Senne era substituir-lo a la presidència, mentre que també varen fer fora la presidenta provincial del partit, Patricia de las Heras, argumentant falta de lideratge. Tot això queda ara pendent de la negociació que s'està fent dins el mateix partit d'extrema dreta.

L'oposició demana a Prohens que es pronunciï

La Mesa també tenia previst debatre aquest divendres dues sol·licituds de compareixença al Parlament de la presidenta del Govern, Marga Prohens, presentades per MÉS per Mallorca i el PSIB, que consideren que la cap de l'Executiu s'ha de pronunciar sobre la crisi. Per ara, el PP aguanta la respiració esperant que Vox aconsegueixi resoldre la seva crisi interna i asseguri l'estabilitat del Govern. Els contactes creuats entre els populars i el grup parlamentari dels cinc rebels, com també amb la direcció estatal del partit, són una constant, però més enllà d'estar informat de la situació, el PP se'n manté per ara al marge, segons diverses fonts consultades.

stats