Parlament
Política 31/01/2024

Qui pot proposar candidat a presidir el Parlament?

Hi ha diverses opcions damunt la taula i els lletrats de la Cambra hauran de determinar quin serà el mecanisme

3 min
L'encara president del Parlament, Gabriel Le Senne.

PalmaUna de les qüestions que genera més controvèrsia des que els diputats díscols del Grup Parlamentari Voox varen expulsar Gabriel Le Senne i Patricia de las Heras, és qui ha de proposar el nou candidat a la presidència del Parlament una vegada que Le Senne hagi cessat del càrrec. Fonts parlamentàries expliquen que el debat gira entorn de tres possibilitats. La primera és que sigui Vox l'encarregat de nomenar nou president. La segona, que siguin Vox i el PP. I la tercera, que ho puguin fer tots els partits que varen proposar un candidat el 20 de juny de 2023, el ple durant el qual es va constituir la Mesa i es va elegir Le Senne com a president del Parlament.

L'article 40 del reglament de la Cambra diu que "els candidats seran proposats pel mateix grup parlamentari que proposà la persona que hagi cessat com a membre de la Mesa". I basta consultar el diari de sessions del 20 de juny per comprovar que no només Vox va proposar Le Senne, sinó que també ho va fer el PP. Ara bé, el PSIB va apostar per Mercedes Garrido i MÉS per Mallorca va presentar Maria Ramon. El fet que tots aquests partits presentassin un candidat és el principal argument que assenyalen fonts del Parlament per defensar que tots poden proposar un nou candidat a substituir Le Senne, qui també demanarà un informe jurídic al respecte per aclarir aquesta qüestió.

A hores d'ara, el PP no es planteja cap acció al respecte, segons assenyalen fonts populars. Fins que els lletrats del Parlament no aclareixin què s'ha de fer, no es mourà cap fitxa. El PP opta per la prudència, perquè la situació no és senzilla per al partit de Marga Prohens: si presenta el seu candidat, pot entrar en conflicte amb els diputats díscols de Vox, que ja han demostrat la seva voluntat de marcar el pas del Govern amb mesures com la segregació lingüística; si voten el candidat del grup parlamentari Vox, aquesta decisió pot dinamitar les relacions amb la direcció estatal del partit d'extrema dreta, que dona suport a Le Senne i De las Heras i ha anunciat que expulsarà els diputats del grup parlamentari; si vota a favor d'un altre candidat, també s'enfrontarà al grup encapçalat per Idoia Ribas i Sergio Rodríguez. I cal recordar que els cinc vots del grup de Vox són imprescindibles per tirar endavant iniciatives del Govern tan importants com el decret òmnibus que prepara per agilitzar l'Administració.

El cessament de Le Senne s'ajorna

L'encara president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha aconseguir aquest dimecres que s'ajorni la seva expulsió del grup parlamentari Vox –i la de la presidenta del partit, Patricia de las Heras– a l'espera d'informes jurídics sobre l'aplicació del reglament del Parlament en aquest cas. Però el cessament és pràcticament inevitable amb l'actual reglament a la mà –una altra cosa seria que es modificàs. Fonts parlamentàries consultades per l'ARA Balears asseguren que l'article 39 del reglament de la Cambra és del tot clar: l'expulsió del grup parlamentari implica que el president o qualsevol altre membre de la Mesa deixin el càrrec.

El fet que Le Senne i De las Heras continuïn afiliats a Vox, mentre que els cinc diputats díscols del grup deixaran de formar part del partit, no és rellevant a efectes del funcionament del Parlament. Les decisions dels partits no afecten ni modifiquen els grups si la majoria dels seus membres no les accepten. I aquest és a hores d'ara el cas del grup de Vox a la Cambra. Segons expliquen les fonts consultades, la doctrina del Tribunal Constitucional és precisament que els grups parlamentaris tenen independència respecte dels partits. Així, els diputats que en són expulsats, com ha passat amb Le Senne, han de deixar el seu càrrec a la Mesa –si en tenen, és clar. Així les coses, encara que Vox hagi decidit expulsar del partit Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Agustí Buades, Manuela Cañadas i María José Verdú, el grup continua endavant amb ells.

Sergio Rodríguez carrega contra Le Senne

Per la seva banda, el portaveu adjunt del grup parlamentari, Sergio Rodríguez, ha carregat contra Gabriel Le Senne, per aferrar-se al càrrec de president del Parlament. "Pot fer el que vulgui. Ell sap si vol arriscar el seu prestigi personal servint uns interessos que no són els seus ni els del conjunt dels ciutadans. Si ho vol dilatar una setmana, això és caure en el ridícul més absolut", ha dit aquest dimecres en declaracions als mitjans de comunicació.

A més, Rodríguez defensa que correspon al seu grup presentar un nou candidat a presidir la Cambra. "Encara que no el votàs ningú més que nosaltres, aquest en seria el president", ha afirmat. Sobre l'expulsió dels cinc diputats rebels de Vox, Rodríguez ha assenyalat que al·legaran i ha remarcat que "avui dia els cinc diputats són afiliats de Vox".

stats