Parlament
Política Parlament 20/12/2023

Costa nega haver acotat el cap davant Vox: "Tot està inclòs a l'acord d'investidura"

El vicepresident assegura que no s'han desviat "ni un mil·límetre" del programa electoral del PP

3 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa

PalmaEl vicepresident, conseller d'Economia i Hisenda i responsable de l'elaboració dels pressupostos, Antoni Costa, ha estat fortament escridassat per l'oposició aquest dimecres en el ple, quan ha comparegut per defensar-los. Tot i que el Govern s'ha vist forçat a acceptar la pràctica totalitat de les esmenes de Vox per poder tirar endavant els comptes, Costa ha negat a l'hemicicle haver acotat el cap davant l'extrema dreta. Al contrari, ha defensat mesures com l'eliminació de les subvencions a sindicats i patronals i els 20 milions per aplicar la segregació lingüística a les aules, malgrat que el PP havia assegurat fa poques setmanes que no hi estava d'acord. "No ens hem mogut ni un mil·límetre del programa de govern del PP i de l'acord de 110 punts signat amb Vox", ha assegurat mentre se sentien les protestes des de l'escó dels partits d'esquerres.

"Han vist que algunes esmenes de Vox no estiguessin incloses dins el programa de govern del PP o en els acords amb Vox?", ha qüestionat Costa responent a una intervenció del PSIB. "Fins i tot les subvencions nominatives són a l'acord", ha remarcat, malgrat que el PP va votar en contra d'aquesta esmena en comissió parlamentària i s'ha vist forçat per Vox a recular. "Els ciutadans varen triar canvi, i canvi és el que hi ha en aquestes Illes", ha etzibat. Recordant els acords d'investidura de Pedro Sánchez a Madrid, el vicepresident ha advertit l'esquerra: "De lliçons de submissió de part vostra, cap ni una".

Costa ha presumit de poder aprovar els pressupostos perquè entrin en vigor a partir de l'1 de gener, malgrat l'accidentada tramitació parlamentària que han tingut. "Es consolida una reforma fiscal especialment centrada en les rendes mitjanes i baixes", ha assegurat, defensant les rebaixes d'impostos. Una d'elles, la supressió de l'impost de patrimoni fins als 3 milions d'euros, és una esmena imposada per Vox. "Vàrem dir des del primer dia que compliríem amb la paraula donada, i és el que hem fet", ha remarcat. En paral·lel, ha anunciat que el Govern impulsarà una llei Òmnibus durant la primera meitat de 2024 per fer una simplificació administrativa de les institucions, que estarà dotada amb cinc milions d'euros.

Vox presumeix del tancament de les oficines d'UGT i CCOO

El ple del Parlament ha arrancat amb la notícia que UGT i CCOO tanquen les seves oficines d'igualtat després d'haver quedat sense ajudes, com a conseqüència de l'acord del PP i Vox pels pressupostos. "Això és el que passa quan arriba Vox, que tanquen els seus xiringuitos", ha reivindicat la diputada de Vox Patricia de las Heras, que ha defensat el propòsit del seu partit d'"expulsar les polítiques ruïnoses de l'esquerra i apostar per polítiques de prosperitat i creixement econòmic". "En cinc mesos, aquests són els èxits de Vox, gràcies que el PP compleix la paraula donada", ha remarcat.

L'esquerra acusa el Govern d'haver-se sotmès

L'esquerra ha carregat contra el PP, acusant-lo d'haver-se sotmès a les exigències de l'extrema dreta. "Està més enfadat que el vermell d'aquestes cortines", ha dit la portaveu del PSIB, Pilar Costa, assenyalant l'hemicicle: "Que els seus socis li hagin fet un hat trick no és culpa de l'esquerra, li han fet una golejada i encara no se n'ha recuperat". Des de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia ha apel·lat els membres del Govern que no facin cap "genuflexió", i ha advertit, en referència a la supressió de la major part de l'impost de patrimoni, que "els pobres no tenen tres milions d'euros, recordin-ho". Des d'Unides Podem, Cristina Gómez ha insistit que la modificació d'aquest impost suposarà un "forat pressupostari" que serveix "per pagar serveis públics". Per la seva banda, la diputada de Més per Menorca, Joana Gomila, ha definit els comptes com els "de la submissió de Vox".

stats