ERROR 403
Opinió 21/09/2019

Un tret que pot sortir per la culata

Enric Borràs
1 min

DirectorEl tret que ha disparat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, li pot sortir per la culata. Malgrat les enquestes en què confia, el resultat de les eleccions que acaba de forçar pot resultar imprevisible. Una enquesta de Gadeso indica que el 68% dels ciutadans de les Balears no volia tornar a votar. I això també afecta els votants socialistes. En comunitats com aquesta, a més, la decisió de Sánchez perjudica el seu propi partit, que no ha tingut problemes per pactar un govern de coalició.

Si la seva manca de voluntat de negociació dugués un govern del tripartit de la dreta, Sánchez en seria el principal responsable. Si es confirmàs la possibilitat que arribàs a pactar amb Ciutadans, que no deixa de ser real malgrat les negatives oficials, posaria en dificultats els governs de coalicions d’esquerres de què participen els socialistes.

L’electorat està cansat i el govern espanyol, des de la convocatòria electoral del desembre del 2015, acumula un any i tres mesos en funcions, encallat en la inestabilitat i el tacticisme electoral. Aquesta llarga temporada a mig gas no ha estat un daltabaix només perquè qui aguanta els serveis bàsics no és l’administració estatal, sinó els governs autonòmics i els ajuntaments. Però la incapacitat política que delata la manca d’un govern estable comença a tenir efectes econòmics i polítics.

La inestabilitat d’un moment en què les declaracions dels polítics canvien abans que s’esgrogueeixi el paper de diari on s’han imprès, permet entendre també situacions aparentment inexplicables com l’embolic de Pablo Iglesias amb les declaracions del 155. I dic aparentment perquè algunes opinions, per molt que es rectifiquin, són aclaridores.

stats