Beatriu Gamundí Molina
08/03/2024

Polítiques per a joves a Mallorca: l’eslàlom de PP-Vox

3 min

En el rerefons polític de Mallorca, una illa que reflecteix la diversitat i el dinamisme de la joventut, sorgeix una qüestió de vital importància: s'estan abordant adequadament les necessitats i preocupacions dels joves en el pacte entre el Partit Popular (PP) i Vox en el Consell de Mallorca?

Recentment, la mesura ‘estrellada’ de l'actual pacte PP-Vox per a joves ha estat inventar-se una bonificació del 70% per finançar viatges a la neu, per sorteig i sense cap criteri de renda. Els viatges han costat 48.000 euros dels doblers públics i han beneficiat 61 joves. Una xifra d’agraciats molt baixa enfront dels destinataris dels bons d'emancipació juvenil que el Consell va posar en marxa a finals de la passada legislatura que arribaren a 1.700 persones. Esquiar un parell de dies en comptes d’ajudar amb les despeses d’una nova vida independent. Són dues prioritats diferents en polítiques en matèria de joventut. Dues realitats molt allunyades. Cal reflexionar sobre aquesta situació que defineix perfectament uns i altres.

La joventut és present i futur de la nostra societat. Mereix una atenció especial de part de les institucions competents. El Consell de Mallorca té l'autoritat i l'obligació d'abordar de manera integral les necessitats i aspiracions dels joves residents a la nostra illa. Però PP-Vox prefereix fer eslàlom.

El Consell dedica els doblers de tots a promocionar polítiques d’oci i temps lliure per als joves. I res més. Un paradigma dels anys 90 que hauria d'estar superat, però que continua present. No han entès que les coses que interessen als joves no estan relacionades només a passar-s’ho bé, sinó en com s’afronten les dificultats del dia a dia, al ‘món dels adults’. Habitatge, formació, mercat laboral, salut... Totes i cadascuna de les qüestions que preocupen la nostra societat són també polítiques de joventut.

És olímpica la manca d'atenció de les àrees que afecten directament els joves mallorquins en el pacte entre el PP i Vox en el Consell de Mallorca. En vuit mesos de suposada gestió no s’han desenvolupat les competències de la Llei de joventut de les Illes Balears; no s’ha elaborat el Pla de joventut de Mallorca ni s’ha constituït el Consell de la joventut. Però 61 afortunats han tocat la neu andorrana.

La col·laboració directa amb les entitats locals és un element crucial en el disseny i implementació de polítiques de joventut efectives. Però PP-Vox no pensa el mateix: en vuit mesos, els actuals responsables de Joventut ni tan sols s'han presentat als regidors municipals competents.

La transició cap a la independència vital i l'emancipació familiar són, en si mateix, un desafiament per a molts joves en la nostra comunitat. L'accés a l'habitatge, obtenir els serveis bàsics i recursos econòmics constitueixen factors determinants. Ajudar aquell que vol aixecar les ales i no pot promou l'autonomia individual i contribueix a l'enfortiment d'una societat més dinàmica i compromesa. Eliminar les polítiques d’habitatge social i la reserva d’un 15% dels pisos per a joves que va promocionar el PSIB la passada legislatura té un component marcadament classista. Ho deixa tot en mans del mercat, fomenta l'especulació i augmenta les dificultats d'accés a habitatge per als joves. És el model que PP-Vox proposa amb el nou Decret d’habitatge.

La falta de prioritat atorgada a les polítiques juvenils de PP-Vox al Consell de Mallorca és una errada flagrant que els socialistes no ens cansarem de denunciar. És imperatiu que es prenguin mesures concretes per abordar les necessitats i preocupacions de la joventut mallorquina i garantir un futur pròsper i equitatiu per a tots. Les polítiques de joventut mereixen ser una prioritat en l'agenda política del Consell de Mallorca, però en aquests vuit primers mesos de legislatura només han brillat per la seva absència i pel reflex de la neu del Pirineu.

Consellera del grup socialista al Consell de Mallorca
stats