Opinió 18/07/2020

És el moment de preparar-nos millor per a quan la situació empitjori

2 min

Mentre a les Balears el nombre de persones que sabem que tenen coronavirus continua davallant -al tancament d’aquesta edició del setmanari hi ha 117 pacients amb SARS-CoV-2 actiu, segons xifres del Govern- a Espanya la xifra de contagis s’ha disparat en 5.700 casos en set dies. Catalunya, que és aquí a la vora, ja ha hagut de fer marxa enrere i endurir les restriccions: només divendres la Generalitat va notificar 1.111 nous positius, 557 dels quals a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Davant d’aquesta situació, malgrat els escarafalls dels empresaris més afectats, la decisió del Govern de Francina Armengol de tancar els focus principals del turisme de gatera no sembla fora de lloc, al contrari. És una mesura contundent, sí, però la mena de turisme que fonamenten els locals de Punta Balena i els d’alguns carrers de l’Arenal és un perill públic. Ja ho és en una situació de normalitat, però encara més enmig de la pandèmia. Tant per als mallorquins com per als ciutadans dels països d’origen d’aquests turistes.

A vegades la mà dura que anunciava el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, és necessària. Tot i que, s’ha de dir, aquesta contundència ha arribat empesa per la reacció del govern alemany davant les imatges de descontrol del turisme de gatera. Torna a demostrar, una vegada més, la dependència que tenim a les Balears dels països d’on surten la majoria dels nostres turistes. Però també cal tenir en compte que no n’hi ha prou amb mà dura per prohibir i ordenar tancaments.

A molts racons de la Península i de països que envien turistes a les Balears la incidència del coronavirus és més alta del que aquí hem detectat. El Govern no té les competències per impedir que en vingui ningú, i ara tampoc controla quina vigilància se’n fa -i quan ho feia va fer poquíssimes PCR. Qui s’ha d’encarregar de vigilar-ho, el Ministeri de Sanitat, ni tan sols és transparent a l’hora de difondre les dades de quants passatgers controla, a quants els ha fet proves o quants treballadors hi té dedicats.

El que sí que sabem és que ara a les Balears es fan menys PCR de les que es poden fer -prop de la meitat de les que es feien fa dos mesos-, que la consellera de Salut, Patricia Gómez, va assegurar que se’n podrien fer 10.000 al dia i que, a tot estirar, ara podríem arribar a la meitat. I que un nou rebrot, veient el nostre entorn, és més que probable. Per això, ara, més que mai, és el moment de preparar-nos millor per a quan la situació empitjori. Perquè sabem que empitjorarà.

stats