22/04/2024

Més crispetes per a Vox

2 min

Pareix que, com els Gremlins, amb l’arribada de la calor creixen i es multipliquen: si fa dues setmanes escometíem el terrible descobriment de l’existència de l’HNME (Hermandad Nacional Monárquica de España) com a entitat promotora de l’imminent nomenament de la princesa Elionor com a filla adoptiva de Mallorca, ara és una altra associació “a favor de la unitat d’Espanya” (ja sabem que aquest “a favor” també vol dir anar en contra de moltes altres coses) la que copa els titulars dels mitjans illencs. És Avanza en Libertad, la nova guingueta rojigualda creada pels diputats autonòmics de Vox Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades, que acaba de despertar una nova crisi en el si d’aquest partit d’extrema dreta i nacionalista espanyol.

Talment com si partissin del clàssic lema 'Espanya és una i no cinquanta-una', els fundadors d’aquesta nova associació afirmen que el seu objectiu és defensar la unitat d’Espanya, i de passada omplir el buit d’entitats de la societat civil que consideren que hi ha en l’àmbit de l’espanyolisme i de la dreta. Tal vegada la conversió del Círculo Balear en l’efímer partit polític Actua, tots dos liderats per l’ínclit Jorge Campos, els ha fet sentir orfes de representació, però no deixa de ser curiós que els mateixos diputats en actiu d’un partit amb unes sigles ben connotades siguin els primers (i fins ara, que se sàpiga, únics) promotors del naixement d’una entitat que hauria de ser el contrapoder del poder parlamentari, i no la crossa.

La qüestió, en qualsevol cas, és que el lema de la unitat sembla afectar només la idea que Ribas, Rodríguez i Buades tenen de l’estat espanyol, ja que sembla que la fundació d’aquesta entitat al marge del partit en el qual (encara) militen podria generar l’enèsima crisi interna a Vox. Dilluns passat, Ribas i Rodríguez presentaven la dimissió com a portaveu i portaveu adjunt del partit al Parlament i, en declaracions de Ribas, s’apressaven a afirmar que la crisi que va esclatar fa uns mesos amb Gabriel Le Senne a l’ull de l’huracà ha estat totalment superada, que estan “en plena sintonia” amb la direcció del partit a Madrid i que només abandonarien la formació si l’activitat de l’associació fos “molt exigent” i els robàs molt de temps per desenvolupar la seva tasca de representació política. És a dir, si ho traduïm: que una nova crisi podria afegir més al banyat, que l’evident manca de confiança amb el partit els obliga a remarcar la suposada bona relació que hi mantenen i que continuaran essent diputats mentre Avanza en Libertad no els pugui aportar prou projecció mediàtica i/o sou.

Des d’aquesta humil tribuna no podem fer més que desitjar-los molta sort: no per al partit, no per a l’associació, sinó en aquesta nova iniciativa de trencament de l’espai més turbulent i nociu de la política balear. Convendrà seure al sofà, agafar crispetes i esperar que passin el nou sainet, sempre en versió original espanyola, dels representants balears de Vox.

Escriptor
stats