Manifest promogut per l’OCB
02/02/2024

Manifest impulsat per l’OCB dels historiadors en defensa del 31 de desembre com a Diada de Mallorca

2 min

Els sotasignats d’aquest Manifest, professors d’història d'ensenyament secundari, Batxillerat i de la UIB, i llicenciats/graduats en història, consideram:

  1. Que el 31 DE DESEMBRE és la data històrica que les institucions del Regne de Mallorca, també les que les succeïren amb posterioritat, la ciutat i les viles han commemorat, des del segle XIII, com a fet fundacional del nostre poble, nascut com a conseqüència de la conquesta de l’any 1229 per part de Jaume I, comte sobirà de Barcelona, rei d’Aragó i, a partir d’aquell moment, també rei de Mallorca.
  2. Que el 31 DE DESEMBRE va comportar un canvi radical, de naturalesa social i demogràfica a l’illa. Mallorca va ser poblada de bell nou, majoritàriament per naturals de Catalunya, i va esdevenir un regne, amb un ordenament propi (Carta de privilegis i franqueses) a partir de 1230, el qual va disposar d’estructures d’autogovern fins a la seva abolició, el 1715, per la Monarquia Hispànica dels Borbons, amb el Decret de Nova Planta.
  3. Que el 31 DE DESEMBRE representa la voluntat de continuïtat amb la identitat històrica, cultural i lingüística que va néixer amb el Regne de Mallorca, com a poble que s’autogoverna a si mateix i es vincula amb les altres illes Balears, i alhora forma part d’estructures compartides com en el seu moment ho foren la Corona catalanoaragonesa o d’Aragó o la Monarquia Hispànica en la seva etapa inicial.
  4. Que el 31 DE DESEMBRE és la diada amb la qual s’identifiquen la majoria de ciutadans i personalitats rellevants de la nostra història passada i present, així com organitzacions, entitats i institucions que s’han significat per la defensa de la mallorquinitat, tant des del punt de vista cultural com polític, tant des de posicionaments moderats com de màxima contundència.
  5. Que el 31 DE DESEMBRE com a Diada de Mallorca no pot ser substituït per una data sense transcendència històrica, com és la successió d’un monarca per un altre, que no va alterar gens l’essència jurídica i social del propi Regne de Mallorca, el qual continuava governat per un monarca de la casa de Barcelona, ara des de la ciutat de Perpinyà.
  6. Que el 31 DE DESEMBRE és celebrat per la societat civil mallorquina com la Diada de Mallorca; canviar aquesta data per interessos polítics no representa més que un acte unilateral per part d’aquelles forces que s’aparten de la tradició i la defensa de la nostra identitat com a poble. El Consell de Mallorca no pot tornar a caure en el mateix error d’instituir un dia inventat per desdir la història i dividir la societat mallorquina.

Per totes aquestes raons, demanam al President del Consell de Mallorca, Sr. Llorenç Galmés, la no-aprovació definitiva de l’acord de dia 14 de desembre del Ple del Consell de canvi de data i el manteniment del 31-D com a Diada de Mallorca.

*Manifest promogut per l’OCB i signat per Maria Barceló, Gabriel Ensenyat, Antoni Mas, Albert Cassanyes, Sebastià Serra, Isabel Peñarrubia, Antoni Marimon, David Ginard, Pere Salas, Antoni Ignasi Alomar, Antoni Quintana, Arnau Company, Bartomeu Garí, Antoni Vidal, Gaspar Valero, Mateu Morro, Plàcid Pérez  i 82 historiadors més.

stats