05/03/2021

La igualtat d’homes i dones és un mite, i la pandèmia l’ha empitjorat

2 min

PalmaEl 76% dels professionals de la salut –un sector clarament feminitzat– que s’han contagiat de covid-19 són dones. El 77% dels illencs que tenen cura d’algun familiar seu són dones. El 88% dels cuidadors professionals de les Balears són dones. El 70% dels receptors de la Renda Mínima d’Inserció són dones. El 54% dels treballadors sense feina a les Balears també són dones. No, la igualtat entre homes i dones, de moment, és un mite, un objectiu que encara som lluny d’aconseguir però que no forma part del present. Ho demostren les xifres que obren aquest editorial, algunes de les quals desgrana el dossier sobre com la pandèmia ha afectat les dones que l’ARA Balears publica aquesta setmana.

La crisi sanitària només ha afegit llenya al foc de la desigualtat, ha empitjorat una situació que encara era molt lluny de quedar solucionada. I això ens interpel·la a tots. Les formacions polítiques que fan bandera d’atacar i menystenir el feminisme farien bé de tenir en compte que la major part de la factura del covid-19 l’acabaran pagant les dones. En doblers, en hores de feina i en salut física i mental. 

Alhora, però, i alçant-se sobre aquesta desigualtat, moltíssimes dones han demostrat de què són capaces. Infermeres com na Marta, que no podia dormir patint pels pacients –sobretot gent gran i amb diverses malalties, a més de coronavirus– que havia de cuidar a l’Hospital General de Palma en el pic de la pandèmia. Netejadores com na Magdalena, que, amb 21 anys, ha demostrat un sentit de la responsabilitat que haurien de tenir molts dels que critiquen els joves per sistema. Investigadores com na Ruth, una pediatra i mare multitasques –com totes– que va comprovar, fent recerca i atenent pacients, que la covid-19 no és un problema greu per a la gran majoria de nins. Empresàries com na Yolanda, que han aconseguit tirar endavant la seva perruqueria amb tot en contra. Totes aquestes dones –i moltes més– han demostrat cada dia que són autèntiques heroïnes quotidianes. 

El dossier d’aquesta setmana a l’ARA Balears, aprofitant el 8 de març, el Dia internacional de les dones, vol ser un homenatge a aquesta part fonamental de la societat que encara castiga el sistema patriarcal que hem heretat. I també vol ser una crida a l’acció. Explicar la desigualtat que encara hi ha no vol dir que s’hagi d’acceptar amb docilitat, al revés, no es pot canviar allò que no se sap que existeix. Prenguem-ne nota, doncs, i continuem treballant per combatre-la, amb més força que mai.   

stats