L'OBSERVATORI
Opinió 29/01/2015

Saber anar viu

L'entrenador del Mallorca, Valeri Karpin, reclama més pilleria als seus jugadors com un aspecte més del joc a tenir en compte

2 min
Karpin ha trobat que el Mallorca fou massa innocent davant el Valladolid. / ARA BALEARS

PalmaNo s'ho esperava i li va doldre. Valeri Karpin s'ha carregat bona part de la responsabilitat de la derrota davant el Valladolid en la seva compareixença prèvia al duel contra Las Palmas, el líder de la Lliga Adelante. El tècnic rus ha reconegut que davant el quadre violeta els seus homes foren massa innocents, no saberen utilitzar les 'armes no convencionals' del futbol, tengueren "massa respecte" al rival. No van saber utilitzar el joc subterrani, aquell que tan bé sap explotar l'Atlètic de Madrid de Diego Simeone.

"Potser sí que li hauríem de tirar una sabata al linier", ha destacat amb un somriure sorneguer amb referència a l'episodi protagonitzat per Arda Turan en el duel de quarts de final de la Copa del Rei que dimecres els va enfrontar al Barça. El rus volia fer entendre el que per ell volia dir tenir "massa respecte". "Si no et surten les coses, de vegades, s'han d'utilitzar altres armes", ha afirmat.

"Són cosetes que s'han de saber utilitzar, que s'aprenen amb experiència i que van associades al caràcter. Però s'ha de saber fer, perquè si ho fas no t'han d'expulsar ni treure targeta i no és fàcil", ha desgranat. Vet aquí. Karpin, com a jugador de sang calenta que era, vol que el seu equip també supuri caràcter. I contra el Valladolid, el Mallorca va ser càndid. Sobretot els més joves, com Kasim i Company. No els ha anomenat, però s'hi referia.

En definitiva, i recuperant una frase que he sentit infinitat de vegades en els camps del futbol base, s'ha de saber anar viu perquè "el futbol és per als vius!" (una frase que d'altra banda té unes implicacions pedagògiques i ètiques que s'escapen a l'objecte de l'article). Com el mateix Karpin ha dit, és un problema psicològic.

Amb la recuperació de Pau Cendrós i Xisco Jiménez, dos futbolistes amb "experiència i caràcter", el Mallorca, tal com ha reconegut el seu tècnic, guanyarà molt en aquest sentit. És a dir, el problema del Mallorca és de pilleria, de saber utilitzar totes les cartes que es tenen a l'abast malgrat que hi hagi el risc de rompre el joc de cartes amb una expulsió o amb una victòria fonamentada en una acció en la qual s'engana l'àrbitre...

"Tot és futbol, però està clar que no s'ha de matar a ningú", ha sentenciat per evitar equívocs. I és que el Mallorca visita el líder, Las Palmas, amb la intenció d'oblidar el naufragi que va patir contra el Valladolid amb una victòria, una victòria que s'ha de saber aconseguir amb totes les armes a l'abast. I per poder utilitzar totes les armes s'ha d'estar tranquil perquè els nervis no et col·lapsin, com també ha reconegut el tècnic. En definitiva, s'ha de saber anar viu.

stats