29/12/2023

31 de desembre a 100 per hora

3 min

S'acaba l'any i tornam a ser a 31 de desembre, Diada de Mallorca, digui el que digui l'actual govern del Consell de Mallorca, presidit per l'Honorable Desembossador Llorenç Galmés i format per una amena combinació de persones de la dreta extrema (del PP) i la ultradreta (de Vox). Fent ús de la seva alegre majoria, aquests grups van decidir, en el ple del Consell, canviar la data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre. Es podria dir que va ser una decisió arbitrària, però la realitat és encara pitjor, perquè la decisió es va basar en informes de tres suposats historiadors perfectament desacreditats. Ometrem els seus noms perquè no val la pena esmentar-los, però consignem que els informes haurien tingut més validesa si els haguessin signat l'Os Yogui, la Senyoreta Pepis i el Barrufet Rondinaire. El 12 de setembre, el rei Jaume II va ser coronat rei de Mallorca a l'església de Santa Eulàlia, addueixen. Segur, cada dia passen coses i és una pena la curolla que du la dreta ultra amb els reis Jaume II i Jaume III, que no varen fer res per merèixer admiradors com aquests. 

Tanmateix, la data històricament significativa és la del 31 de desembre de 1229, que va ser quan el pare de Jaume II, el rei Jaume I, que els mallorquins anomenam el rei En Jaume o el Conqueridor, va entrar a Medina Mayurqa (el nom àrab de Palma) al capdavant de les seves tropes. Això va significar l'entrada de Mallorca a la cristiandat, i també a la corona catalanoaragonesa, fet que explica un munt de coses: entre elles, que els mallorquins tinguem com a llengua pròpia el català. O que, en aquestes festes, concretament la Nit de Nadal, es canti el Cant de la Sibil·la a les esglésies mallorquines, una litúrgia que és Patrimoni de la Humanitat segons la Unesco i que també es canta (es torna a cantar) a moltes esglésies dels Països Catalans. 

Això, aquesta cultura i aquesta llengua compartides de fa 800 anys amb els pobles germans de Catalunya i del País Valencià, és el que irrita, descol·loca i enerva la gent del PP i de Vox, i els seus historiadors de panfonteta. I a posta s'encaparren a canviar dates i símbols: ha passat també, enguany, amb la festa de Sant Esteve, la segona festa de Nadal, com se la coneix a Mallorca, que els ajuntaments del PP (o del PP i Vox) han decidit que no sigui festiva, perquè és una altra festa que també se celebra a Catalunya (i no a Espanya). Bé, poden perdre tot el temps i les energies que vulguin en aquestes coses. Els mallorquins continuaran sent mallorquins, i la història continuarà sent la història, mentre tinguem memòria i historiadors dignes del seu ofici (i n'hi ha molts: sòlids, feiners, brillants, joves i de totes les edats). Ja que els agrada posar dates, recomanam al PP i Vox que no es tallin i declarin festiu l'1 d'abril, dia de la victòria de Franco, que els escau més.

A més de temps i energies, el Consell de Mallorca també gasta doblers en una campanya de publicitat institucional amb molt de bombo i trompeta per fer-nos saber que podem circular a 100 per hora per la via de cintura, una velocitat que, segons el mencionat Galmés, redueix la contaminació i afavoreix la fluïdesa del trànsit (les retencions són les mateixes de sempre, però ara la perillositat és més alta). Diu també, el Desembossador, que vol demanar cita al ministre Marlaska per eliminar el carril Bus-VAO, perquè es veu que a la DGT deuen ser bolivarians, o separatistes, i no acaben de deixar-l'hi treure. Posats a fer un ridícul ostentós, una altra vegada no es talli i dugui el carril Bus-VAO a les instàncies que convingui. Quan el rebi un ministre, o el papa de Roma, no es descuidi d'anar-hi vestit a l'ample, serà un detall.

Escriptor
stats